Türk Doğal Taş İhracatçıları, İtalya'da İncelemelerde Bulundu

Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Kaya: 'Bu tür organizasyonları, doğal taş ihracatçılarımızın talepleri çerçevesinde Ekonomi Bakanlığımızla iş birliğinde devam ettireceğiz'.

Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, 22-26 Ocak'ta düzenledikleri 'İtalya Ticaret Heyeti Organizasyonu' gibi etkinlikleri doğal taş ihracatçılarının talepleri çerçevesinde sürdüreceklerini bildirdi.

Kaya, yaptığı yazılı açıklamada, Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda, Ege Maden İhracatçıları Birliği ve İzmir İtalyan Ticaret Odası iş birliğinde düzenlenen 'İtalya Ticaret Heyeti Organizasyonu'na katılan Türk doğal taş ihracatçılarının, İtalyan doğal taş sanayicilerinin üretim ve pazarlama metotlarını yerinde görme fırsatı yakaladığını belirtti.

Türkiye'nin dünya doğal taş sektörüne güçlü bir oyuncu olarak girmesinin ardından İtalyanların Türk doğal taş sanayicileri ile fiyat yönünden rekabet edemediğini dile getiren Kaya, bu nedenle 'uç ürün' olarak tabir edilen işlenmiş ve katma değeri yüksek ürün ihracatına yöneldiğini, bundan sonraki süreçte Türkiye'nin de aynı yolu izlemesi gerektiğini ifade etti.

Organizasyona İzmir, Ankara, Denizli, Antalya, Burdur ve Sivas'tan katılım olduğunu aktaran Kaya, şunları kaydetti:

'Türk doğal taş sektörünün güçlü firmalarının temsilcileri, İtalyan meslektaşlarımızın tasarım ve Ar-Ge ile mermere kattıkları katma değeri yerinde görmüş oldular. Meslektaşlarımızın hepsi bundan sonraki süreçte Türk doğal taşını daha katma değerli ihraç etmek için motive oldu. Bu tür organizasyonları doğal taş ihracatçılarımızın talepleri çerçevesinde Ekonomi Bakanlığımızla iş birliğinde devam ettireceğiz.'

Organizasyona katılanlardan Hüseyin Arslan da İtalya'daki temasların çok verimli geçtiğini belirterek, 'Mevcut ürünlerde rekabetten dolayı fiyat düşüyor o nedenle nihai tüketiciye işlenmiş ürün satmalıyız. Bir evin yüzde 2-3'ü mermer, bu oranı yüzde 30'a çıkarabiliriz. Mobilya kaplamalarda, merdivenlerde, banyo, mutfak zemin kaplamalarında, mermerin dayanıklılığı artırılarak cephe kaplamasında kullanılabilir.' ifadelerini kullandı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Eximbank Ege Bölge Müdürü Ferhat Fırat ise yeni makine yatırımı yapacak olan doğal taş ihracatçılarına 1 yılı ödemesiz, 5 yıl düşük faizli kredi olanağı sağladıklarını belirtti.

Kaynak: AA