Nasyonal Sosyalizm Dönemi Kurbanları Berlin'de Anıldı

Almanya Federal Meclisi'nde (Bundestag) düzenlenen anma töreni ile Nasyonal sosyalizm döneminde öldürülenler anıldı.

Berlin'deki mecliste düzenlenen bir saatlik anma törenine Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Başbakan Angela Merkel, Anayasa Mahkemesi Başkanı Andreas Vosskuhle ve Federal Eyalet Temsilciler Meclisi Dönem Başkanı Malu Dreyer de katıldı.

Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert, anma töreninde yaptığı konuşmada, Nasyonal sosyalizm döneminde sadece Yahudilerin değil, siyasi tutukluların, eşcinsellerin ve özürlü insanların da öldürüldüğünü hatırlatarak, bu tür etkinlikler ile kurbanları ve Nasyonal sosyalizm döneminde hayatlarını hiçe sayarak rejime karşı direnen insanları da andıklarını söyledi.

Bu yıl ki anma töreninde özellikle ötanazi cinayeti kurbanlarını andıklarını, 'güzel ölüm' anlamına gelen bu uygulamada sakat ve özürlü insanların sistematik bir şekilde öldürüldüklerini belirten Lammert, bu vahşi planın 1933 yılında, Nasyonal sosyalizm döneminin başlangıç yıllarında hazırlandığını, yaşamalarının gereksiz olduğuna inanılan özürlü insanların gazla boğularak ya da zehirli yemek ve ilaçlarla öldürüldüğünü anlattı.

Lammert, 2. Dünya Savaşı sonrasında bile bu caniliğin bazı Alman doktorlar tarafından 1945 yılının Temmuz ayına kadar bazı hastanelerde sürdürüldüğünü ifade ederek, bu cinayetlerin uzun yıllar görmemezlikten gelindiğini, yıllar sonra söz konusu doktorlar ve hemşireler hakkında açılan davaların çoğunun da ya zanlıların yaşlı ve hasta olması ya da davaların zaman aşımına uğraması sebebi ile düştüğünü kaydetti.

Bunun hiçbir zaman kabul edilemeyeceğini belirten Lammert, kişisel çabalar sonucunda düzenlenmeye başlanan anma törenlerini de takdir ettiğini söyledi.

Bu sayede anma törenlerinin gelecek kuşaklara aktarıldığını ifade eden Lammert, kurbanların yakınlarının anlattıklarının dinlenilmesi ile de kurbanlara onurlarını geri verdiklerini sözlerine ekledi.

Lammert'in konuşmasından sonra özürlü oyuncu Sebastian Urbanski, Nasyonal sosyalizm döneminde öldürülen bir kurbanın yazmış olduğu mektubu okudu.

Yahudi katliamında gaz odasında katledilen Benjamin Traub'un yeğeni Hartmut Traub ve öldürülen Anna Lehnkering'in yeğeni Sigrid Falkenstein da öldürülen yakınlarının yaşamlarını anlattı.

Meclisteki anma etkinliği, kolları olmayan ve bir ayağıyla trompet çalan engelli sanatçı Felix Klieser'in verdiği mini dinletiyle sona erdi.

Kaynak: AA