Lübnan'ın Açık Denizde Petrol Ve Doğalgaz Arama Kararı

Lübnan'da yeni hükümet, ocak ayının başında 'petrol ve doğalgaz arama' yönünde aldığı kararların ardından, beş blokta lisanslama sürecini başlatacağını açıkladı.

Lübnan'da yeni hükümetin, ocak ayının başında 'petrol ve doğalgaz arama' yönünde aldığı kararların ardından, beş blokta lisanslama sürecini başlatacağı bildirildi.

Konuya ilişkin Enerji Bakanlığı binasında basın toplantısı düzenleyen Enerji Bakanı Sezar Ebi Halil, Lübnan'ın Münhasır Ekonomik Bölgesi'nde (MEB), petrol ve doğalgaz arama kararını hatırlatarak, beş blokta lisanslama sürecine başlayacaklarını söyledi.

Bakan Halil, ayrıca Lübnan Petrol Yönetimi'nin tavsiyeleri doğrultusunda doğal kaynaklarla ilgili çalışmaların şeffaflığını sağlamak için Doğal Maden Endüstrileri Şeffaflık Girişimine (EITI) katılmak amacıyla hükümetin başvuruda bulunduğunu bildirdi.

Lübnanlı Bakan, 2013 yılında ön ihalede şartları yerine getiren aralarında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve Genel Energy gibi Türk firmalarının da yer aldığı 46 firmanın yanı sıra 2 Şubat - 31 Mart arasında diğer firmalar için de başvuru imkanı bulunduğunu ifade etti.

Ön ihale şartlarını yerine getiren firmaların 13 Nisan'a kadar belli olacağını, bu firmaların da 15 Eylül'e kadar tekliflerini sunacağını açıklayan Enerji Bakanı Halil, bir aylık değerlendirmenin ardından, dosyaların önce Enerji Bakanlığının onayına ardından da son karar için hükümetin onayına sunulacağını dile getirdi.

- Üç blok İsrail sınırında

Lübnan ve İsrail arasında, yaklaşık 800 kilometrekare büyüklüğündeki bölgede sınır anlaşmazlığı sürüyor. İki ülke de bu bölgenin kıta sahanlığında hak iddia ediyor. Hükümetin lisanslama sürecine başladığı beş bloktan üçü İsrail kıta sahanlığı sınır bölgesinde yer alıyor.

Başbakan Saad Hariri liderliğindeki hükümet bu ay başında, Münhasır Ekonomik Bölgesi'nde (MEB) petrol ve doğalgaz aramalarını başlatacak kararnameleri onaylamıştı.
Kaynak: AA