Dünya Mimarisini Afyon Mermeri Süslüyor

Mermercilikte 3 bin yıldan fazla geçmişi olan ve Türkiye'nin bu sektördeki ihracatının yüzde 10'unun karşılandığı Afyonkarahisar'da, geçen yıl 100'ün üzerinde ülkeye 170 milyon dolarlık mermer ihracatı gerçekleştirildi İscehisar Mermerciler Derneği Başkanı Mercan: 'Sektör olarak 2016 yılında 170 milyon dolarlık mermer ihracatı gerçekleştirildi. İhraç kayıtlı satışları da dikkate aldığımızda 200 milyon doların üzerinde ihracat rakamına ulaşıldı' ATSO Dış Ticaret Uzmanı Şenbabaoğlu: 'Bölgenin zengin ocaklarından çıkarılan mermer blokları, binlerce yıldır bu şehirde işleniyor ve gerek ülkemizin gerekse dünyanın birçok ünlü eserine estetik değer katıyor. Yalnızca bugüne ait modern eserleri değil, binlerce yıllık tarihi eserleri de Afyon mermeri süslüyor'

CANAN TÜKELAY - Mermercilikte 3 bin yıldan fazla geçmişi olan ve Türkiye'nin bu alandaki ihracatının yüzde 10'unu karşılayan Afyonkarahisar, 2016 yılındaki bazı olumsuzluklara rağmen 170 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaştı.

İscehisar Mermerciler Derneği Başkanı Metin Mercan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğal taş sektörünün önemli bir istihdam ve ihracat kaynağı olduğunu söyledi.

Doğal taş ihracatı denildiğinde ilk akla gelen ilin Afyonkarahisar olduğunu, mermer ihracatında geçen yılı 2015'e göre küçük bir azalışla geride bıraktıklarını belirten Mercan, 'Mermer sanayisine hizmet eden ham madde üreticisi, nakliyeci, ticaret ve sanat erbabı dahil 650 civarında işletmemiz bulunuyor. Sektör olarak 2016 yılında 170 milyon dolarlık mermer ihracatı gerçekleştirildi. İhraç kayıtlı satışları da dikkate aldığımızda 200 milyon doların üzerinde ihracat rakamına ulaşıldı.' diye konuştu.

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Dış Ticaret Uzmanı Hüsnü Selim Şenbabaoğlu da Afyonkarahisar'ın mermer kaynakları ile tüm dünyada tanındığına dikkati çekti.

Kentte 3 bin yıldan fazla süredir mermercilik yapıldığına değinen Şenbabaoğlu, 'Bölgenin zengin ocaklarından çıkarılan mermer blokları, binlerce yıldır bu şehirde işleniyor ve gerek ülkemizin gerekse dünyanın birçok ünlü eserine estetik değer katıyor. Yalnızca bugüne ait modern eserleri değil, binlerce yıllık tarihi eserleri de Afyon mermeri süslüyor.' dedi.

- Mermer sektörünün kalbi İscehisar

Şenbabaoğlu, odaya kayıtlı doğal taş sektörüyle ilgili 550 firmanın olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

'Özellikle İscehisar ilçemiz, Türkiye mermer sektörünün kalbi olarak tanımlanıyor. Yörede 2 bin 300 yıllık geçmişe sahip ocaklardan çıkarılan mermer, modern teçhizatlarla donanımlı fabrikalarda işlenip yurt içi ve yurt dışına gönderiliyor. Geçmişte Roma İmparatorluğunun büyük kentlerindeki eserlerde, bu bölgeden çıkarılan mermerler kullanılmış. Dev mermer blokları o günün şartlarında, Roma'ya, Atina'ya ve Kuzey Afrika'ya taşınmış. Bugün de aynı ocaklardan çıkarılan mermerler hem yurt içinde hem de yurt dışında kullanılıyor.'

İscehisar'daki ocaklardan çıkarılan mermerlerin literatürde birinci sınıf olarak kabul edildiğinin altını çizen Şenbabaoğlu, 'İlçede 350'nin üzerinde irili ufaklı mermer fabrikasında döşemelik, basamak, denizlik, mutfak tezgahı, mozaik, fayans üretilmekte olup, atölyelerde ise vazo, sütun, tırabzan, evye, şamdan, heykel, fıskiye, minber, mihrap ve kurna gibi eserler yapılmaktadır.' ifadelerini kullandı.

- En fazla ihracat ABD, Çin ve Fransa'ya

Şenbabaoğlu, 2015'te Afyonkarahisar'dan yapılan doğal taş sektörü ihracatının 176 milyon 955 bin dolar olduğunu bildirdi.

İhracatın 2016 yılında ise yüzde 3,7 gerileyerek 170 milyon 465 bin dolar olduğunu, en fazla ihracatın sırasıyla ABD, Çin ve Fransa'ya yapıldığını aktaran Şenbabaoğlu, 'Ayrıca firmalarımızın ihraç kayıtlı satışları da olmaktadır. Firmalarımız il dışındaki firmalara ihraç kayıtlı satışlar yaptığından o rakamlar direkt ihracatımıza yansımıyor. Araştırmalarımıza göre yılda 40 milyon dolar ihraç kayıtlı doğal taş satışı yapılmaktadır.' diye konuştu.

Mermer işletmecisi Hüseyin Şehitoğlu da 2016'nın önceki yıla göre sektör açısından daha olumlu kapanabileceğini, ancak 15 Temmuz darbe girişimi ve terör ile jeopolitik risklerin artmasından kaynaklı bir düşüş yaşandığını anlattı.

Sanayicinin her türlü olumsuzluklara direnç gösterebilecek güçte olduğunu ifade eden Şehitoğlu, şunları kaydetti:

'Hükümetimiz yatırımcının önünü açmak için mücadele veriyor. Bürokrasinin de buna ayak uydurmasını istiyoruz. 43 ülkeye ihracat yapıyoruz. Avrupa başta olmak üzere Uzakdoğu, Arap ülkeleri ve ABD ürünlerimizi talep ediyor. Çin sektörün hem en büyük rakibi hem de en büyük alıcısı. Bu ülkeyle rekabet konusunda da elimizden geleni yapıyoruz.'
Kaynak: AA