2. Yenidoğan Yoğun Bakım Hemşireliği Sempozyumu

Anadolu Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği İdari Hizmetler Başkanı Baştuğ: 'Türkiye genelinde yılda 1,5 milyona yakın doğum oluyor. Bu doğumların da önemli bir kısmında belki doğum sonrası yenidoğan yoğun bakım gerekliliğimiz oluyor. İnşallah bu yenidoğan hizmetlerinin daha iyi bir yerlere gelmesi için bu sempozyumdan verimli sonuçlar alacağımızı düşünüyorum'

İstanbul Anadolu Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği İdari Hizmetler Başkanı Yavuz Baştuğ, Türkiye genelinde yılda 1,5 milyona yakın doğum olduğunu belirterek, 'Bu doğumların da önemli bir kısmında belki doğum sonrası yenidoğan yoğun bakım gerekliliğimiz oluyor. İnşallah bu yenidoğan hizmetlerinin daha iyi bir yerlere gelmesi için bu sempozyumdan verimli sonuçlar alacağımızı düşünüyorum.' dedi.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından düzenlenen '2. Yenidoğan Yoğun Bakım Hemşireliği Sempozyumu', üniversitenin Cevizli yerleşkesinde başladı.

Sempozyumun açılışında konuşan İstanbul Anadolu Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği İdari Hizmetler Başkanı Yavuz Baştuğ, sağlıkta dönüşümde en büyük aktörlerin her zaman sahadaki aktif çalışanlar olduğunu söyledi.

Bunların da en başında hemşirelerin olduğunu kaydeden Baştuğ, 'Hastayla yüz yüze, birebir çalışan arkadaşlarımız olmadan hiçbir zaman bu başarı elde edilemezdi. Fakat şu anda sağlık hizmeti açısından oldukça güzel bir yere geldik dünya nezdinde. Hasta memnuniyetini çok artırdık ama bunu yaparken çalışanlara belki çok fazla yüklenildi. Çalışan memnuniyetinde birazcık geride kaldık.' dedi.

Baştuğ, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın, sağlıkta dönüşümün ikinci fazını başlattığını anımsatarak, bu dönemde sağlık çalışanlarının da memnuniyetini artırmaya yönelik güzel şeyler olacağını umut ettiklerini dile getirdi.

Bu konuda İstanbul'da daha fazla sıkıntı yaşandığına değinen Baştuğ, şunları söyledi:

'Dışarıdan bakıldığında 'İstanbul'da olanlar her konuda rahattır' denebiliyor. Ama İstanbul'da gerek mali açıdan, gerek çalışma şartları açısından, gerekse sayısal açıdan arkadaşlarımız oldukça az durumdalar. Bunların da inşallah sözünü aldık Ankara'dan, bakanlıktan. 2017 yılı içinde inşallah sayısal olarak daha iyi bir yere geleceğiz. Şu anda sadece sadece bizim bölgemizde, Anadolu Kuzey Kamu Hastaneleri Birliğinde 165 tane yenidoğan yoğun bakımımız var ve açamadığımız kapalı olan yoğun bakımlarımız var. Kapalı olmasının sebebi, hemşire sayımızın yetersiz olması. Arkadaşlarımıza normal vardiyalarının üstünde nöbetler ekliyoruz. Hiçbir arkadaşımız da bundan gocunmuyor. Sağlık çalışanlarının böyle neferleri olduğu sürece inşallah sırtımız yere gelmez.'

- 'Yılda 1,5 milyona yakın doğum oluyor'

Yavuz Baştuğ, 'Türkiye genelinde yılda 1,5 milyona yakın doğum oluyor. Bu doğumların da önemli bir kısmında belki doğum sonrası yenidoğan yoğun bakım gerekliliğimiz oluyor. İnşallah bu yenidoğan hizmetlerinin daha iyi bir yerlere gelmesi için bu sempozyumdan verimli sonuçlar alacağımızı düşünüyorum.' ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Sunay Güner de hemşirelik mesleğinin iletişim, empati, fedakarlık, onurlu davranış, dürüstlük, inovasyon, bilim, teknoloji, esneklik, kriz yönetimi ve saygı gibi unsurları barındırdığını söyledi.

Özellikle işlenmiş, değerlendirilmiş ve analiz edilmiş bilginin gücünün de önemli olduğunu vurgulayan Güner, 'Yenidoğan hastalarımıza güzel izler bırakmanızı temenni ederken, mesleğimiz adına daha iyi çalışma şartları, maddi ve manevi daha iyi imkanlar dilemek istiyorum.' dedi.

Sempozyumda açılış konuşmalarının ardından İstanbul Medeniyet Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fahri Ovalı, 'Dünyada ve Türkiye'de Neonatoloji Biliminin Gelişimi' konulu bir sunum yaptı.

Gün boyu sürecek sempozyumda çeşitli oturumlarda, 'Yenidoğan beslenmesinde anne sütü ve önemi', 'Yenidoğanın üniteye kabulü', 'Aile merkezli bakım', 'Yenidoğan yoğun bakımda enfeksiyonları nasıl azaltabiliriz?','Yenidoğanda katater bakımı' gibi konularda hemşirelere yönelik bilgilendirmeler yapılacak.

Kaynak: AA