Uşak Halısı Tarihteki Ününe Kavuşuyor

Desen, ilmek sayısı, renk, askı ve çözgü özellikleriyle 14. ve 15. yüzyıllarda Avrupa saraylarını süsleyen ve 'Avrupa'nın en ünlü halısı' olarak bilinen Uşak halıları eski ününe kavuşuyor Uşak'ta restorasyonu yapılan 170 yıllık konakta yüzlerce yıllık tecrübeyle dokunan 19 metrekare büyüklüğündeki halının Belediye Başkanı Nurullah Cahan tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hediye edilmesinin ardından Dokur Evi'ndeki kadınlar, artan siparişleri yetiştirmek için aralıksız çalışıyor Uşak Belediye Başkanı Cahan: 'Sayın Cumhurbaşkanımızın son olarak Tanzanya Devlet Başkanı John Pombe Joseph Magufuli'ye Uşak halısı hediye etmesi şehrimizi onurlandırdı, Cumhurbaşkanımızın desteğiyle halılarımız eski ününe kavuşuyor'

SONER KILINÇ - Tarihte bir dönem Avrupa'nın en ünlü halılarının dokunduğu Uşak'ta, dokuma tezgahları yeniden hareketli günlerini yaşıyor.

Desen, ilmek sayısı, renk, askı ve çözgü özellikleriyle 14. ve 15. yüzyıllarda Avrupa saraylarını süsleyen Uşak halıları, son dönemde artan ilgiyle eski ününe yeniden kavuşuyor.

Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Avrupa'nın en ünlü halısı' olarak geçmişte Avrupa saraylarını süsleyen Uşak halılarının kentin en önemli kültürel varlığı olduğunu belirtti.

Restorasyonu yapılan 170 yıllık konakta yüzlerce yıllık tecrübeyle Uşak halıları dokunduğunu anlatan Cahan, Uşak Belediyesi Dokur Evi'nde üretilen yaklaşık 19 metrekare büyüklüğündeki madalyon desenli halıyı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hediye ettiklerini ifade etti. Cahan, bu halının Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde yerini almasının ardından Türkiye'nin pek çok ilinden çok sayıda sipariş aldıklarını aktardı.

Dokur Evi'nde artan siparişleri yetiştirmek için aralıksız çalışıldığını dile getiren Cahan, şöyle devam etti:

'Kentimizde el emeği göz nuruyla dokunan halımızın Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde sergilenmesi bizleri şehrimizi ve bizleri çok mutlu etmişti. Sayın Cumhurbaşkanımızın son olarak Tanzanya Devlet Başkanı John Pombe Joseph Magufuli'ye Uşak halısı hediye etmesi şehrimizi onurlandırdı, Cumhurbaşkanımızın desteğiyle halılarımız eski ününe kavuşuyor.'

- 1 milyon 662 ilmekten oluşuyor

Uşak Belediyesi Dokur Evi Sorumlusu Ayşe Ceren Uçar, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde sergilenen halıyı 6 kişinin 3 ayda dokuduğuna işaret ederek 10 renk ve 1 milyon 662 ilmekte oluşan halının bugüne kadar ürettikleri en büyük halı olduğunu söyledi.

Madalyon deseninin 'sonsuzluğu' sembolize ettiğini vurgulayan Uçar, bugüne kadar değişik ebatlarda 400 halı dokuduklarını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Tanzanya Devlet Başkanı Magufuli'ye hediye ettiği halının 'yıldızlı' motifli, tamamen kök boyasından imal edildiğine dikkati çeken Uçar, 'Bugüne kadar ABD, Fransa, İngiltere, Almanya başta olmak üzere pek çok ülkeye halı göndermiştik. Ancak ilk kez bir Afrika ülkesinde Uşak halısı ulaştı.' dedi.

Dokur Evi'ndeki tezgahlarda kadın ustaların gün boyu halı dokuduğunu belirten Uçar şunları söyledi:

'Uşak halıları, desen, ilmek sayısı, askı ve çözgü özellikleriyle diğer halılardan ayrılıyor. Çift düğüm, kravat düğüm gibi özel düğüm yöntemleri kullanılır. Bu düğüm yöntemi halıların daha kaliteli olmasını sağlar. Uşak halıları yıldızlı, madalyon, çintemani ve kuşluk gibi desenler ile tanınır. Tüm halılar kök boyasıyla üretiliyor, yaklaşık 25 ayrı motif kullanıyoruz.'

Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde sergilenen halıyı dokuyanlardan Güneş Tunç, 3 ay emek verdikleri halının beğeni kazanmasının kendilerini çok mutlu ettiğini kaydetti.
Kaynak: AA