Moğol Öğrenciler, AİBÜ'de 'Tamga' Sergisi Açtı

Yunus Emre Enstitüsünün Başbakanlığa bağlı TİKA iş birliğiyle düzenlediği eğitim programı kapsamında, Abant İzzet Baysal Üniversitesinde (AİBÜ) ağırlanan Moğolistan Devlet Üniversitesi Türkoloji Bölümü öğrencileri, ülkelerini tanıtan bir etkinlik düzenleyerek, 'Tamga' sergisi açtı.

Kongre Merkezi Yeşil Salonda düzenlenen etkinlik ve sergi açılışına, AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hayrettin Öztürk, akademisyen ve öğrenciler katıldı.

İstiklal Marşı ve ardından Moğol Milli Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlikte konuşan Rektör Coşkun, uluslararasılaşmanın bir parçası olarak farklı milletlerden daha fazla sayıda uluslararası öğrenciyi AİBÜ'de görmek istediklerini vurgulayarak, uluslararası öğrenci kontenjanlarını artırmayı hedeflediklerini söyledi.

Senato Toplantısı’nda konunun görüşüleceğini ve talebin YÖK’e bildirileceğini kaydeden Coşkun, şöyle konuştu:

'Bu önemli çünkü milletlerarası ve devletlerarası ilişkiler ne kadar çok artarsa, insanların birbirini anlaması ve işlerin daha kolay hale gelmesi o kadar mümkün olacak. Örneğin Moğolistan ile tarihte ortak coğrafyalar paylaşmış milletleriz. Dil ve kültür benzerlikleri var. Eski Türklere ait eserler bugünkü Moğolistan toprakları üzerinde. Dünya üzerinde ne kadar farklı insan ve anlayış olursa olsun aslında bizleri bir arada tutan çokça sebepler de var. İşte bu tür projelerle iş birliğini geliştirip birbirimizi daha iyi tanırsak dünya barışına da hizmet etmiş oluruz.'

Konuşmaların ardından yerel kıyafetler giymiş Moğolistanlı öğrenciler, katılımcılara, ülkelerini ve Moğolistan Devlet Üniversitesini tanıttı.

Moğol şiirleri okuyup şarkılar söyleyen öğrenciler, yerel dans gösterileri sundu.

Etkinlikte, Moğolistanlı kız öğrenci, Türkoloji Bölümü hakkında bilgi verdi ve 2000 yılında Türkolog yetiştirmek için kurulan bölümde, eski Türk yazıtları ile eski Türk dilleri ve kültürleri üzerine çalışmalar yapıldığını anlattı.

Etkinlikte Kongre Merkezi Fuaye Salonu'nda Moğolistanlı öğrencilerin hazırladığı 'Tamga' sergisi açıldı. Sergide, eski Türklerin taşlar üzerine yaptıkları sembol, harf ve şekillerin kağıt üzerine kopyalanmasıyla oluşturulmuş çalışmalar yer aldı.

Sergiyi öğrencilerle gezen Rektör Coşkun, sembollerin anlamları hakkında öğrencilerden bilgi aldı.

Kaynak: AA