Düzensiz Antibiyotik Kullanımı Kısırlığa Neden Oluyor

Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Medikal Akupunkturist Doç. Dr. Hakan Çoksüer, düzensiz antibiyotik kullanımının doğurganlığı azalttığını ve kısırlığa neden olduğunu belirterek, sadece doktor kontrolünde kullanılması gerektiğini vurguladı.

Düzensiz Antibiyotik Kullanımı Kısırlığa Neden Oluyor
Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Medikal Akupunkturist Doç. Dr. Hakan Çoksüer, antibiyotik kullanımının dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygınlaştığına dikkat çekti. Antibiyotiklerin o kadar da masum ilaçlar olmadığını ve düzensiz kullanımında özellikle kısırlığa neden olabildiğini ifade eden Çoksüer, “Hem erkeklerde spermlerin döllenme kapasitesini azaltıyor, hem de kadınlarda yumurtaların rahime tutulmasını olumsuz etkileyebiliyor” dedi.



“Doktor kontrolünde kullanılması gerekiyor”

Antibiyotiklerin özellikle bakteriyel enfeksiyonlarda ve doktor kontrolünde kullanılması gerektiğini kaydeden Çoksüer, “Fakat komşu ya da arkadaş tavsiyesiyle bile çok rahatlıkla kullanılabilen bir ilaç olduğunu görüyoruz. Bunlara bağlı olarak da vücutta ciddi anlamda olumsuzluklara neden olduğunu bilmemiz gerekiyor. Onun için arkadaş tavsiyesiyle değil sadece doktor kontrolünde kullanmak gerektiğini vurgulamak gerekiyor” diye konuştu.



“Döllenme kapasitesinde azalmaya neden oluyor”

Düzensiz antibiyotik kullanımının vücudun bağışıklık sistemini tahrip ettiğini ve döllenme kapasitesinde de azalmaya neden olduğunu aktaran Çoksüer, şunları kaydetti:

“Antibiyotik düzensiz olarak kullanıldığında bayanlarda vajinal floraya neden olarak mantar enfeksiyonuna zemin hazırlamakta ve buna bağlı olarak da erkeklerin vajina içerisindeki spermlerin hareketini kısıtlamaktadır. Böylece yumurtaların döllenme kapasitesinde azalmaya neden oluyor ve rahime tutulmalarını ciddi anlamda etkileyebilmektedir. Düzensiz kullanım erkeklerin sperm oluşturmasını bile durdurabilmektedir. Diğer bir etki mekanizması da antibiyotik kullanıldığı zaman vücudun bağışıklık sistemini yani vücudun savunma sistemini tamamen tahrip edebilmekte. Buna bağlı olarak kadınlarda düşüğe neden olabilmenin yanında kısırlığa da neden olabilmektedir. Sağlık Bakanlığının düzensiz antibiyotik kullanımı ile ilgili çok ciddi projeleri var. Bunlar çok önemli projelerdir. Biz hekimlerin de bakanlığın halk sağlığını koruma adına yaptığı projeleri desteklemesi gerekiyor. Halkın da bu konuda daha çok bilinçlenmesi ve bizim de bu konuda farkındalık oluşturmamız gerekiyor.”
Kaynak: İHA