Çubuk'ta Zabıta Denetimleri

Çubuk Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, geçen yıl bin 392 şikayeti sonuçlandırırken, ilçedeki işletmelere yönelik insan sağlığı ve çevre kirliliği konuları başta olmak üzere bin 521 denetim gerçekleştirdi.

Zabıta Müdürlüğü olarak bin 396 şikayet aldıklarını ve bunlardan bin 392’isini sonuçlandırdıklarını söyleyen Çubuk Belediyesi Zabıta Müdürü Ahmet Karakuş, bir yıl içerisinde yaptıkları çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:

'Ekiplerimiz gelen şikayetlerin değerlendirilmesinin yanında, ilçemizdeki işletmelere yönelik bin 521 denetim gerçekleştirdi. Yapılan bu çalışmalar kapsamında seyyar satıcılık yapılmasının önlenmesi amacı ile 17 kişiye toplamda bin 596 TL para cezası uygulandı. Gelen şikayetleri değerlendiren ekipler 114 kaçak yapı tespiti yaparken, kaldırım ve yol işgalinin önlemesine yönelik bin 293 denetimde 58 kişiye 10 bin 174 TL para cezası uygulandı.

Çevre kirliliği, çöp atım, izinsiz hafriyat dökümü gibi denetimlerde tespit edilen 105 kişiye 27 bin 755 TL para cezası verildi. Gıda üretimi ve satışı yapan 41 işletme sahibine 14 bin 562 TL para cezası uygulanırken, 6 iş yerinin faaliyeti sonlandırılarak işletme mühürlenmiştir.

Ankara Valiliği Mahalli Çevre Kurulu tarafından alınan karar sonucunda hayvancılığın yasaklandığı 7 mahallede 1 kanatlı ve 72 büyükbaş hayvan çiftliğindeki denetimlerde, 33'ünün faaliyetlerini durdurma yönünde tebliğ yapılıp, 14 işletme mühürlendi, 14 işletmenin yıkıldığı tespit edildi. Ayrıca 12 işletmeye ise ilgili mahkemelerden almış oldukları yürütmeyi durdurma kararı gereği işlem yapılamamıştır.

İlçe genelinde 234 adet teraziye damgalama işlemi yapılırken, 4 milyon 110 TL harç bedeli alınmıştır. El ilanı dağıtımı için müracaat eden 125 kişiden 43 bin 612 TL tahsil edilmiştir.'

Esnaflara sadece ceza kesmediklerini ifade eden Karakuş, 8 işletmeye de göstermiş oldukları hijyen ve sağlık koşulları nedeni ile teşekkür belgesi verildiğini hatırlattı.

İlçede bir yılda 257 adet iş yeri ruhsatı verildiğini aktaran Karakuş, '203 adet sıhhi ruhsat, 16 adet ikinci sınıf gayri sıhhi ruhsat, 33 adet üçüncü sınıf gayri sıhhi ruhsat ve 5 adet umuma açık istirahat ve eğlence yeri ruhsatı verilmiştir. Bu ruhsatlardan 69 bin 101 TL harç bedeli alınarak belediyemize gelir elde edilmiştir.' dedi.

Vatandaşların haklarının ve sağlıklarının korunmasının her şeyin önünde geldiğine işaret eden Çubuk Belediye Başkanı Tuncay Acehan da 'Bu sene halk sağlığıyla oynayan ve bize ihbar edilen işletmelere göz açtırmadık. Bu iş yerlerimiz önce uyarıldı, uyarılara kulak asmayanlara ise işlem uygulandı.' diye konuştu.

Kaynak: AA