'Bankaların Alacaklarında Kur Sabitlenmedi'

BDDK Başkanı Akben: '683 sayılı KHK ile kamunun bazı alanlarında kurun sabitlemesine yönelik yapılan düzenleme bankaları kapsamıyor' 'Bankaların alacaklarında kur sabitlenmedi. Aksi durumda aktif pasif dengesi bozulur. Bu da sektörde haksız rekabete yol açar'

SÜMEYYE DALKILINÇ - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, 683 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamunun bazı alanlarında kurun sabitlemesine yönelik yapılan düzenlemenin bankaları kapsamadığını belirterek, 'Bankaların alacaklarında kur sabitlenmedi. Aksi durumda aktif pasif dengesi bozulur. Bu da sektörde haksız rekabete yol açar.' dedi.

Mehmet Ali Akben, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 683 sayılı KHK ile kamunun bazı alanlarında kurun sabitlemesine yönelik yapılan düzenlemenin bankaları kapsamadığını bildirdi.

Akben, bankaların 5411 sayılı Bankacılık Kanunu çerçevesinde çalıştığını, özellikle kamu niteliğindeki bankaların aleyhine sonuç doğuracak değerlendirmelere mahal verilmemesi gerektiğini söyledi.

Söz konusu düzenlemenin 5411 sayılı kanuna tabi kuruluşlar başta olmak üzere, kamu bankalarını da içermeyecek şekilde değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Akben, şöyle devam etti:

'Bankalar, mevduat toplayıp kredi veren kuruluşlardır. Kendi öz sermayelerinin yanı sıra hem yurt dışından sağladıkları fonlardan hem de topladıkları mevduattan kaynak oluşturuyorlar. Kredinin çok büyük bölümünü de bu kaynaklardan sağlıyorlar. Haliyle bankalar döviz cinsinden topladıkları mevduatı ve yurt dışından sağladıkları bu fonları güncel kurdan döviz olarak ödemektedirler. Yani bankaların alacaklarında kur sabitlenmedi. Aksi durumda aktif pasif dengesi bozulur. Bu da sektörde haksız rekabete yol açar.'

- Kamuya borcu olanlar için kur sabitlenmişti

OHAL kapsamında hazırlanan 683 sayılı KHK, bir süre önce Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Söz konusu KHK'da, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'na tabi tüm kamu idareleri ve bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'ye tabi kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıklar, Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun çerçevesinde özelleştirme programında bulunan ve sermayesinin yarısından fazlası kamuya ait işletmeci kuruluşlar, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu ve sermayesinde doğrudan veya dolaylı olarak kamu payı olan özel kanunlar ile kurulmuş anonim ortaklıkların, niteliğine bakılmaksızın yabancı para cinsinden yurt içi ödeme yükümlülüğü olan alacaklarını, borçlunun talebi üzerine 2 Ocak 2017'de Merkez Bankası tarafından açıklanan döviz alış kurundan, 31 Aralık 2017'ye kadar Türk lirası olarak tahsil edebileceği kaydedilmişti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) İdare Merkezi tarafından 2 Ocak 2017'de saat 15.30'da belirlenen gösterge niteliğindeki dolar alış kuru 3.5338 TL, avro alış kuru ise 3.7086 TL olmuştu.

Kaynak: AA