Atatürk'ün Turgutlu'ya Gelişinin 94'Üncü Yıl Dönümü

Atatürk'ün Turgutlu ilçesine gelişinin 94'ncü yıl dönümü düzenlenen törenle kutlandı.

15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Alanı'nda düzenlenen tören, Atatürk Anıtı'na çelenk sunulması ile başladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasının ardından Besime Elagöz Anadolu Lisesi Müdürü Süleyman Haluk Yakut, günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yaptı.

Atatürk'ün 26 Ocak 1923'te Turgutlu ilçesine geldiğini belirten Yakut, konuşmasına şöyle devam etti:

'Bugün, Ulu Önder Atatürk'ün ilçemizi ziyaretinin 94. yıl dönümü. Turgutlu, Ankara'dan gelen TBMM ordularının İzmir'e doğru ilerleyişi sırasında kurtarılmıştır. Mustafa Kemal Paşa burada bir mola vermiş ve 9 Eylül planlarını gözden geçirmiştir. Kurtuluş Savaşı'nda kahraman ordumuzun başında 7 Eylül 1922 de Turgutlu'dan ilk kez geçen Atatürk 4 ay sonra ocak ayında Turgutlu'ya tekrar gelmiştir. 26 Ocak 1923 de özel bir trenle Salihli'den Turgutlu'ya gelen Mustafa Kemal'i Turgutlu halkı coşkuyla karşılamıştır. Cumhuriyetin ilanı ve arkasından yapılan devrimlerle yepyeni bir devlet kurulmuştu. Turgutlu, Atatürk'ün bizlere gösterdiği muasır medeniyetler hedefine ilerlemekten hiç vazgeçmedi. Bu kararlılığın en önemli göstergesi Turgutlu'muzun bugünkü gelişmişliğidir.''

Törene Turgutlu Kaymakamı Uğur Turan, Turgutlu Belediye Başkanı Turgay Şirin, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA