Kongo'da Şiddet Olayları

BM İnsan Hakları Temsilcisi Aranaz: 'Ülkede son bir yıl içinde 5 bine yakın insan hakkı ihlali yaşandı'.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde son bir yıl içinde 5 bine yakın insan hakkı ihlali yaşandığı belirtildi.

Ülkedeki BM İnsan Hakları Temsilcisi Jose Maria Aranaz, başkent Kinşasa'da düzenlediği basın toplantısında, Devlet Başkanı Joseph Kabila'ya karşı son dönemde çok sayıda gösteri yapıldığına dikkati çekti.

Bu gösterilerin çoğunun güvenlik güçlerince engellenmeye çalışılması sonucunda şiddet olaylarının yaşandığını söyleyen Aranaz, 'Ülkede son bir yıl içinde 5 bine yakın insan hakkı ihlali yaşandı.' dedi.

Ordunun, polisin ve istihbarat yetkililerinin söz konusu ihlallerden sorumlu olduğunu öne süren Aranaz, silahlı grupların saldırılarında 700'e yakın kişinin öldüğünü bildirdi.

Kongo Cumhuriyeti'nde halkın 2016 sonuna kadar yerel ve genel seçimler ile devlet başkanı seçimi için sandık başına gitmesi bekleniyordu ancak geçen kasımda yapılması planlanan devlet başkanı seçimi mali sorunlar nedeniyle ertelenmişti.

Kabila'nın iktidarda kalmaya çalıştığını iddia eden muhalefet ile sivil toplum kuruluşları, seçimlerin ertelenmesine karşı çıkmak için protestolar düzenlemişti.

Kilisenin arabuluculuğuyla geçen aralık ayında iktidarla muhalefet arasında başlatılan diyalog süreci, imzalanan bir anlaşmayla sonuç vermişti. Anlaşmaya göre, devlet başkanı seçimi ile genel ve yerel seçimler bu yılın sonunda düzenlenecek.

Kaynak: AA