Jane Fonda Trump'ın Boru Hattı Kararını Protesto Etti

79 yaşındaki ünlü sinema oyuncusu Jane Fonda New York'ta Trump'ın boru hattı imzasını protesto etti.

Ünlü sinema oyuncusu Jane Fonda, Kuzey Dakota ve Keystone XL petrol boru hatları için 'başkanlık emri imzalayan Başkan Donald TrumpNew York'ta protesto etti.

Trump'ın boru hatlarıyla ilgili imzasının ardında başta New York ve Los Angeles olmak üzere ABD'nin bir çok şehrinde protesto gösterileri düzenlendi.

New York'ta düzenlenen protesto gösterisine iki Oscar ödülü sahibi 79 yaşındaki ünlü sinema oyuncusu Jane Fonda da katıldı.

Aynı zamanda savaş karşıtı aktivist olan ünlü sinema oyuncusu Fonda, mitingde elinde 'Keystone'nu durdur' yazan bir pankart taşıdı.

Konuşmasında, 'O (Trump) bunu yasadışı şekilde yapıyor.' diyen ünlü yıldız, hattın geçtiği topraklardaki Kızılderili kabilelerinden izin alınmadığını belirtti.

Trump International Hotel ve Tower'ın bulunduğu Columbus Meydanı'ndaki gösteriye yaklaşık 400 protestocu katıldı.

Fonda, cumartesi günü Başkent Washington'daki Kadınların Yürüyüşü (Women's March) adlı Trump karşıtı protesto gösterisine de katılmıştı.

- Belgeselci Fox da protestoda

2010 Oscar adayı Gasland belgesel filminin yönetmeni Josh Fox da New York'taki protestoya katılanlar arasındaydı.

Fox burada yaptığı açıklamada, 'Trump bu projeye şiddetle karşı çıkan milyonlarca kişiyi görmezden geliyor ve kendi meşruluğunu tehlikeye atıyor.' dedi.

Geçtiğimiz aylarda Kızılderililerin protesto gösterilerinde bulunduğu Kuzey Dakota'nın Standing Rock bölgesine giden Fox, burada yapılan barışçıl protestoları ve protestolara polisin sert müdehalelerini filme kaydetmişti.

- Kızılderililer projeye karşı

Kuzey Dakota'nın Bakken bölgesinden çıkarılan ham petrolün Güney Dakota ve Lowa eyaletlerinden üzerinden Illinois'e taşınmasını sağlayacak olan Kuzey Dakota projesinin geçeceği bir kısım arazinin, 19. yüzyıldan kalma antlaşma nedeniyle Standing Rock Sioux adlı Kızılderili kabilesine ait olduğu belirtiliyor. Kızılderililer ayrıca, projenin planlandığı bölgede, atalarının mezarları olduğunu, kendileri için kutsal saydıkları bir su yatağına ve çevreye zarar vereceğini dile getiriyorlar.

Kabilenin ağustosta ABD hükümetine karşı dava açarak projeyi durdurmasına karşın ekim ayında federal temyiz mahkemesi söz konusu kararı iptal etmişti. Ancak protesto gösterilerinin ardından aralık ayında yapılan açıklamada yeni bir rota belirlenmek üzere projenin durdurulduğu bildirilmişti. Polis, projeye karşı çıkan Kızılderililerin gösterilerine sert müdahelede bulunarak yüzlerce kişiyi gözaltına almıştı.

- Keystone XL'i Obama durdurmuştu

Yaklaşık altı yıl boyunca eski Başkan Barack Obama'nın imzasını bekleyen Keystone XL petrol boru hattı projesi ise ABD Kongresi'nde üç kez onaylanmasına karşın Obama tarafından her seferinde veto edilmişti.

Trump ise, seçim kampanyası sırasında, Kuzey Dakota ve Keystone XL petrol boru hatlarının yapımını desteklediğini bildirerek, ABD'de enerji devrimi gerçekleştireceğini vaadetmişti.
Kaynak: AA