Zile'ye 19 Milyon TL'lik Atık Su Arıtma Tesisi

Zile Belediye Başkanı Lütfi Vidinel, yaklaşık 19 milyon TL’ye mal olacak olan atık su arıtma tesisinin yüzde 70 oranında tamamlandığını söyledi.

Zile'ye 19 Milyon TL'lik Atık Su Arıtma Tesisi
Tokat’ın Zile ilçesinde 3 kilometre uzaklıktaki Ortaçay yakınlarında 20 bin metrekare alan üzerinde 2017 yılı içerisinde tamamlanacak olan atık su arıtma tesisinde sona yaklaşılıyor. Atık su arıtma tesisinin faaliyete geçmesi ile Yeşilırmak’a akan atık suların arıtılarak deşarj yapılması hedefleniyor.

Zile Belediye Başkanı Lütfi Vidinel, 35 bin kişilik nüfusun atık sularının kanalizasyon sistemi ile toplanarak Yeşilırmak’a bağlı iki dereye deşarj edildiğini ifade ederek, “Atık sularımızın doğal kaynaklara deşarjı ile yaşadığımız çevre sorunları, artan ilçe merkez nüfusumuzla her geçen gün büyümekte ve tehlikeli boyutlara ulaşmaktadır. Bu olumsuz duruma önlem almak için yerleşim yerlerimizden kaynaklanan atık sular atık su arıtma tesisinde arıtıldıktan sonra alıcı ortamlara deşarjını sağlamamız gerekmektedir. Belediyemiz bu gereklilik doğrultusunda kentsel atık sularımızın arıtılmasını sağlamak için atık su arıtma tesisi yapmaktadır” dedi.

Atık su arıtma tesisinin fiziksel ve biyolojik arıtma ünitelerinden oluştuğunu ve iki kademede projelendirilmiş olduğunu ifade eden Başkan Vidinel, “İlk kademede azot giderimi, ikinci kademede ise azot ve fosfor giderimi yapılacaktır. Atık suların arıtılması daha temiz su kaynağı ile beslenen toprak, daha temiz ürünler ve daha sağlıklı nesiller anlamına gelmektedir. Bu tesis Zile’nin 50 yıllık ihtiyacını giderecek şekilde inşa edilecektir” diye konuştu.

Çevre Mühendisi Büşra Seçkin ise giriş pompa istasyonu, kum ve yağ tutucu, fosfor giderici için bio fosfor tankı, son çökertme havuzu, çamur susuzlaştırma, kaba ızgara ve ince ızgara üniteleri bulunacağını, atık su arıtma tesisinde ayrıca çamur arıtılarak gübre şeklinde kullanılıp, katı atık tesisinde de enerji elde edileceğini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA