Yer Altındaki Mescitte İbadet İçin Sona Yaklaşıldı

Gaziantep'te, Selçuklu mimarisinin özelliklerini taşıyan 734 yıllık kastelde, yerin 7 metre altında yer alan Pişirici Mescidi, düzenleme çalışmalarının ardından yaklaşık 1,5 ay sonra hizmete sunulacak Şahinbey Belediye Başkanı Tahmazoğlu: 'Buradaki mescidi aktif hale getiriyoruz. Mescitte 5 vakit namaz kılınacak. Diğer mekanlar da hem gezme hem de kullanılmak amaçlı halkın hizmetine açılmış olacak' 'Kentteki Pişirici ve diğer kastellerin yaklaşık 300 bin ziyaretçisi olmasına karşın, 1,5 ay içinde tüm çalışmaların tamamlanmasıyla belki de milyonları bulacak ziyaretçileri bekliyoruz'

ÖZKAN BEYER - Gaziantep'te 734 yıllık Pişirici Kasteli bünyesinde, yerin 7 metre altında bulunan mescit, yaklaşık 80 yıl aradan sonra ibadete açılacak.

Pişirici Kasteli, 'suların taksim edildiği mekan' olarak tanımlanan, uzaktan gelen suyun kirlenmesini ve buharlaşmasını önleyerek evlere dağıtımının sağlandığı kasteller arasında, bugüne ulaşan en eski tarihli yapı olma özelliğini taşıyor. Kastel, tuvaleti, yıkanma alanı, dinlenme ve abdest alma bölümleri, çamaşır ve yün yıkama mekanlarını da bünyesinde barındırıyor.

Vakıflar Bölge Müdürlüğünce 2006'da restorasyonu yapılan ancak civarda yoğun kullanılan camiler bulunduğu için mescit bölümü ibadete açılmayan 734 yıllık kastel, geçen sene Şahinbey Belediyesine devredildi. Pişirici Kasteli, yaklaşık bir yıllık bakım ve onarım çalışmalarıyla aslına uygun şekilde düzenlendi.

Kastelde bulunan, 80 yıl öncesine kadar ibadet yapılabilen 7 metre derinlikteki Pişirici Mescidi ise 1,5 aylık bakım ve düzenleme çalışmalarının ardından hizmete sunulacak.

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kastellerin dünyada sadece Gaziantep'te bulunan su yapıları olduğunu belirtti.

Kastellerin yerin yaklaşık 7 metre altında olduğunu bildiren Tahmazoğlu, 'Geçmişten günümüze kadar gelen 6 kastel bulunuyor. Bunların en önemlisi Pişirici Kasteli'dir. Kastellere sular, yer altından tüneller vasıtasıyla geliyor.' diye konuştu.

Pişirici Mescidi ile iki havuz ve iki banyonun da bulunduğu kasteli geçmişte insanların dinlenme mekanı olarak da kullandığını kaydeden Tahmazoğlu, şöyle devam etti:

'Bu yapının tarihine baktığınız zaman miladi 1283 yılında yapılmış. Günümüze kadar birkaç kez restorasyon geçirmiş. Su kanalları halen aktif olarak görevini görüyor. Restorasyonu en son Vakıflar Bölge Müdürlüğünce yapıldıktan sonra burayı kiraladık. Buradaki mescidi 1,5 aylık bir düzenleme çalışmasının ardından aktif hale getiriyoruz. Mescitte 5 vakit namaz kılınacak. Diğer mekanlar da hem gezme hem de kullanılmak amaçlı halkın hizmetine açılmış olacak. Buradaki yapının eşi benzeri dünya ve Türkiye'de yok.'

- Mescitle ziyaretçi sayısı da artacak

Pişirici Kasteli'ni kısa süre önce hizmete açarak turizme kazandırdıklarını dile getiren Tahmazoğlu, kastelin vatandaşlardan ilgi gördüğünü vurguladı.

Burayı ziyaret etmek isteyen pek çok kişinin bulunduğunu ifade eden Tahmazoğlu, '6 kastelimiz restorasyonları tamamlandıktan sonra dünyada gerçekten ses getirecek. Buraya özel ziyaretçiler gelecektir. Hakikaten çok farklı yapılar. Özellikle yaz aylarında çok serin oluyor. Kentteki Pişirici ve diğer kastellerin yaklaşık 300 bin ziyaretçisi olmasına karşın, 1,5 ay içinde tüm çalışmaların tamamlanmasıyla belki de milyonları bulacak ziyaretçileri bekliyoruz.' dedi.
Kaynak: AA