Nilüfer'de 2017 Yılının Yazarı Orhan Kemal

Nilüfer Belediyesi, 2017 yılını usta yazar Orhan Kemal’e adadı.

Nilüfer'de 2017 Yılının Yazarı Orhan Kemal
2013 yılında Sabahattin Ali ile başlayan “Yılın Yazarı” serüvenine 2017 yılında Orhan Kemal ile devam edecek olan Nilüfer Belediyesi, düzenlenecek faaliyetleri basın toplantısı ile açıkladı.

İlk yazı denemelerini Bursa Cezaevi’nde Nâzım Hikmet’in rehberliğinde yapan Orhan Kemal, eserleriyle, genç yaşlı her kesimden vatandaş ile buluşacak.

Nâzım Hikmet Kültürevi’ndeki toplantıda konuşan Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, yıl boyunca Orhan Kemal’in romanlarında, hikayelerinde, tiyatro oyunlarında ve senaryolarında yansıttığı toplumsal hayatın bütün yönleriyle ele alınacağını söyledi.



Bozbey, “Sabahattin Ali ile başladığımız yolculuğa, Aziz Nesin, Yaşar Kemal ile devam ettik. Bu yıl da Orhan Kemal’i her yönüyle ele alarak anacağız” dedi.

Başkan Mustafa Bozbey, “Edebiyat dünyasının usta isimlerini mercek altına alıyoruz. Yeni okumalar, yeni tanışmalarla genç kuşaklar bu isimleri tanıma imkanı buluyor. 2013 yılını Sabahattin Ali’ye adadık ve onun sonrasında tüm Türkiye’ye yayılan bir Sabahattin Ali tutkusu başladı.

Aynı şekilde Aziz Nesin yılında da vakıf, eğitim, edebiyat bağlamında Nilüfer’de gençlerle bir bağ kuruldu. Ayrıca Yaşar Kemal Yılı da tam da barışa ihtiyacımızın en çok olduğu günlerde, Nilüfer’de barışın sesini yankılattı. 2017 yılını da ölümsüz eserler veren, ömrü boyunca emeğin yanında saf tutan Orhan Kemal’e adadık. Bu yıl, Orhan Kemal, Nilüfer’de her yönüyle ele alınacak” şeklinde konuştu.

Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü tarafından 2017 yılı boyunca düzenlenecek olan farklı faaliyetlerle Orhan Kemal’i gündeme taşıyacaklarını ifade eden Bozbey, “Bu arada Orhan Kemal’in unutulmaz eseri ‘Tersine Dünya’, Nilüfer Belediyesi Tiyatro sahnesinde oynanmaya devam ediyor. Tiyatro severleri bu oyunu da izlemeye davet ediyorum. İçinde bulunduğumuz ortamın oluşturduğu gerginliklere ve korkulara sanat ilacını tavsiye ediyoruz. Sergileri gezelim, sinema ve tiyatro izleyelim ve müzik dinleyelim. Tüm bunlar gerekli. İşte tam da bu düşüncelerle, 2017 Yılın Yazarı Orhan Kemal etkinliklerimize sesimizi duyan herkesi davet ediyorum” dedi.

Orhan Kemal’in oğlu Nâzım Kemal Öğütçü de, “Nâzım Hikmet ile babam Orhan Kemal aynı cezaevinin bir koğuşunda 3,5 yıl birlikte kaldı. Bu süre, bir üniversite eğitimi gibi geçti. Nâzım Hikmet, 1944 yılında anneme ve babama yazmış olduğu bir mektupta ‘Başka kimseye söz vermediyseniz, çocuğunuzun adını Nâzım koyar mısınız?’ diyor. Ben, bugün o ismi taşıyorum” dedi.

Orhan Kemal’in 21 yıllık süreçte 58 kitap bıraktığına vurgu yapan küçük oğlu Işık Öğütçü de, babasının adının yaşatılması adına beklentisini dile getirdi. Orhan Kemal isminin, vefatından 47 yıl sonra ilk kez Çukurova Belediyesi tarafından bir kültür merkezine verildiğini ifade eden Işık Öğütçü, “Nilüfer Belediyesi, bir vefa örneği göstererek geleceğe daha mutlu bakmamızı sağlıyor. Beyazıt Belediyesi de bir kütüphaneye ismini verdi. Gönül, çok daha farklı şeyler olmasını ister” diye konuştu.

Orhan Kemal her yönüyle ele alınacak

Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü, yıl boyunca düzenleyeceği söyleşiler, okumalar, dinletiler, atölyeler, yarışmalar, sergiler ve sempozyumla büyük ustayı toplumun bütün kesimleriyle buluşturacak. Ayfer Tunç ve Murat Gülsoy “Tersine Dünya”yı irdeleyen bir söyleşi gerçekleştirirken, “Edebiyattan Sinemaya Orhan Kemal” konulu söyleşide de Orhan Kemal’in senaryo yazarlığı mercek altına alınacak. Hülya Soyşekerci de Orhan Kemal’in Bir Filiz Vardı romanını çözümleyerek Nilüfer’de Kadın Hayata Yakın projesine katılan kadınlarla buluşacak. Bir başka söyleşide de Semih Gümüş ve Ömer Türkeş, Murtaza isimli romanı bağlamında bu ölümsüz karakteri derinlemesine ele alacak.

Orhan Kemal Müzesi’ni kuran, Orhan Kemal hakkında birçok araştırma ve derleme yayınlayan oğlu Işık Öğütçü’nün konuşmacı olarak yer alacağı söyleşi de Orhan Kemal’in bilinmeyen yönlerine ışık tutacak. Şevval Sam, Tilbe Saran, Hakan Gerçek ve Bülent Emin Yarar , Nilüfer Belediyesi Kütüphanelerinin samimi atmosferinde öğrencilerle buluşarak Orhan Kemal’in hikâyelerini okuyacak. 2017 Yılın Yazarı Orhan Kemal etkinlikleri kapsamında yıl boyunca drama, yazı, karikatür, resim ve okuma atölyeleri gerçekleştirilecek. Orhan Kemal’in romanı Cemile, liselerarası kitap kapağı tasarım yarışmasına konu edilecek. Yurt çapında “2017 Yılın Yazarı Orhan Kemal Öykü Ödülü” yarışması da düzenlenecek. Orhan Kemal için Nilüfer Belediyesi PTT işbirliğiyle kişisel pul ve zarf çıkaracak. 2017 Yılın Yazarı Orhan Kemal faaliyetleri sempozyumla sona erecek.
Kaynak: İHA