Meriç Kumu İnşatçıların Öncelikli Tercihi

Meriç nehrinden çıkarılan kumun kalitesi nedeniyle başta İstanbul'daki inşaat şirketlerinden olmak üzere pek çok bölgeden talep geliyor.

İçinde tuttuğu tuz oranı ve mil seviyesinin düşük olması, Meriç kumunun en önemli tercih nedeni.

Nehirden çıkarılan kum demiryolu ve karayoluyla başta İstanbul olmak üzere çevre illere gönderiliyor.

Nehirden kum çıkarma işini yapan Kum Ocağı İşletmecisi Ahmet Yılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, İstanbul'a her gün bin tonun üzerinde kum sevkiyatı yaptığını belirterek, 'Birçok dev projenin temeline katkıda bulunan Meriç kumu popülaritesini her geçen gün arttırıyor.' dedi.

Yılmaz, nehirden yüksek kaliteli kum çıkarttıklarını ve Meriç kumunun önümüzdeki günlerde temeli atılacak Çanakkale Boğaz Köprüsü ile 3'üncü Havalimanı inşaatında da kullanılmasının gündemde olduğunu söyledi.

Günde yaklaşık 2 bin ton kum ürettiklerini dile getiren Yılmaz, 'İstanbul'a, günlük bin ton kadar kum naklediyoruz. 2 ay sonra 3 bin ton ve daha üzerinde sevkiyat yapmayı planlıyoruz. Tesisimizde ürettiğimiz kum İstanbul'da en çok tercih edilen kumlar arasında. İstanbul'da yapılan yüksek katlı binalarda, kaliteli olduğu için öncelikle buranın kumu tercih ediliyor.' diye konuştu.

Kum çıkarttıkları alanda 10 metre derinliğinde bir havuz oluşturduklarını belirten Yılmaz, ''Buradaki çalışmalar sırasında biz doğal olarak olası taşkınları da önlemiş oluyoruz. Nehirde sallarımız var. Bunların bulunduğu bölgede 50 bin metrekare alanda 10 metre derinliğinde havuz oluşturduk. Oluşturduğumuz havuzda nehirle birlikte kumların geçmesini tamamen önlemiş oluyoruz. Bu çalışmayla aynı zamanda doğal bir kum temizliği oluyor.'' diye konuştu.

Kaynak: AA