Meram'dan Örnek Kompleks

Konya’nın merkez Meram İlçe Belediye Başkanı Fatma Toru, Fahrünnisa Hatun Zaviyesi’nin yanına yapılacak kompleks ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Meram'dan Örnek Kompleks
Bir otelin toplantı salonunda düzenlenen programda konuşan Başkan Fatma Toru, bir inkişaf ve inşa sürecinden geçtiklerini, tarihi, kültürü, kültürel mirası yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmanın herkes için önem arz ettiğini söyledi.

Başkan Toru, "Kadim medeniyetimizde, şehircilik alanında ve mimari alanda çok köklü eserler bırakıldı. Bu eserleri şehirlerimizde birer inci tanesi olarak görüyoruz. Konyamızda da pek çok eser var bu anlamda. Bu eserleri gelecek nesillere aktarma adına restorasyon çalışmalarımız var ancak yeni inşa edilen yapıları da Selçuklu mimarisine, bizim tarihimize, kültürümüze uygun şekilde inşa etmemiz gerekiyor. Bölgemizde kentsel dönüşüm sahasında kalan Uluırmak Ali Hoca Mahallesinde yapacağımız Fahrünnisa Hatun Sosyal Tesisi’yle ilgili uzun bir süre çalışma dönemimiz oldu. İstediğimiz mimari özelliklere sahip bir şekilde projelendirmesini yaptık. Hem mimarisiyle şehrimizde kalıcı bir eser olacak hem de Fahrünnisa Hatun ismiyle yaşayacak” şeklinde konuştu.

Fahrünnisa Hatun’un, Hz. Mevlâna’nın kadın müritlerinden biri olduğunu söyleyen Toru, “Asıl ismi Nizam Hatun. Pek çok keramet göstermiş evliya bir hatun. Tesisimize onun ismini vermeyi arzu ettik. Bizim tarihimizde ve kültürümüzde yer alan isimleri yaşatma ve gelecek nesillere aktarmak üzere pek çok projemize bu tarz isimleri veriyoruz. Şehir dışından gelen çok sayıda misafir, Mevlâna Müzesi’nden sonra Fahrünnisa Hatun’un da kabrini ziyaret ediyor. Burada ihtiyaçlarını karşılayacakları bir sosyal tesis yoktu. Ayrıca dönüşüm alanında kalan bu bölgede gençlerimizin ihtiyacı olan kütüphaneler, okuma salonları, halkımızın ihtiyacı olan çok amaçlı salonlar, toplantı salonları ve mescidiyle birlikte bir komplekste toplamış oluyoruz” ifadelerini kullandı.

İhalesi yapıldı

Geçen hafta ihalesini yaptıkları kompleks hakkında bilgi veren Başkan Toru, “Toplamda bin 328 metrekareden oluşan bir arsa üzerine oturan tesisimiz bin 960 metrekare kapalı alana sahip olacak. Tesisimizin bodrum katında fitness salonu ve teknik alanlar, zemin katında derslikler ve kütüphane, birinci katında okuma salonları, derslikler, bayan mescidi, sedirli salonlar ve ikinci katında ise çok amaçlı bir salon var. Yaklaşık maliyeti 3 milyon 170 bin liraydı. Şu anda ihale ettiğimiz rakam 1 milyon 752 bin lira. Mimarisi ve görselliğiyle örnek bir tesis olması hasebiyle yapım sürecini yakinen takip edeceğiz” dedi.



“O bölgeyi ihya edeceğiz”

Fahrünnisa Hatun’un Konya’da yeterince bilinmediğine dikkat çeken Başkan Toru, “Daha önce bir türbesi varmış ama maalesef 1930-40’lı yıllarda yıkılmış. Sadece kabri kalmış. İnşallah orayı ihya etmek üzere bu medeniyetin bir temsilcisi olarak biz üzerimize düşeni yapacağız. Belediye olarak gerek fiziki gerekse sosyal ve kültürel alanda ekibimizde birlikte seferber olmuş durumdayız. Özellikle tesislerin isimleri noktasında özenle duruyoruz” diye konuştu.

Kaynak: İHA