'Astana'da Sonuç Alınmazsa Başka Zaman Başarı Sağlanacağını Sanmıyoruz'

Astana'da muhalifler adına masaya oturan askeri heyette temsilcisi bulunan Festakim Birliği'nin Siyasi Ofis Sorumlusu Malahefji: 'Ruslar gruplara gereken baskıyı yapar, rejimi ateşkese ve görüşmelere gitmeye zorlarsa bu iyi bir şey olur. İyi netice verir. Zaten Astana'da sonuç alınmazsa başka zaman başarı sağlanacağını sanmıyoruz' '(Rusya ve Türkiye) Bu iki ülkenin hem rejim hem de askeri gruplar üzerinde büyük etkisi var. Astana'da olmaları bu görüşmelere enerji ve aksiyon katıyor'

ÖZKAN BEYER - Kazakistan'ın başkenti Astana'da muhalifler adına masaya oturan askeri heyette temsilcisi bulunan Festakim Birliği'nin (Tecemmu Festakim) Siyasi Ofis Sorumlusu Zakaria Malahefji, Suriye sorununun çözümü konusunda Astana'da yapılan toplantılardan olumlu sonuç alınmaması halinde başka zaman başarı sağlanacağını sanmadığını belirtti.

Malahefji, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Astana'daki görüşmelerin sadece ateşkesten bahsetmek ve insani meselelere çözüm bulmak için yapıldığını ifade ederek 'Biz bir heyet oluşturduk ve ona göre o heyet oraya gitti. Hiçbir terör bağlantısı olmayan bu grupların tek hedefi, ellerine masum insanların kanı bulaşmış zalim rejimi değiştirmektir. Suriye, değişime inanıyor ve geçici bir sürece girmek istiyor.' diye konuştu.

Rusların ilk defa Özgür Suriye Ordusu ile görüştüğünü vurgulayan Malahefji, 'Bundan önce böyle bir şey yapılmamıştı. Ruslar, bu işte çok ciddi görünüyor.' dedi.

Suriye'deki bütün askeri ve siyasi grupların Türkiye'ye saygı duyduğuna işaret eden Malahefji, 'Bu iki ülkenin (Rusya ve Türkiye) hem rejim hem de askeri gruplar üzerinde büyük etkisi var. Astana'da olmaları bu görüşmelere enerji ve aksiyon katıyor' ifadesini kullandı.

Malahefji, oluşturdukları heyetin başına Muhammed Alluş'un geçtiğini, görüşmelerin ateşkes üzerine yoğunlaştığını belirterek 'Rusya bu toplantının, siyasi görüşmelerin Cenevre'de devam etmesi için büyük bir adım olacağına inanıyor.' değerlendirmesinde bulundu.

Devrimin özgürlük, hak ve hukuk için yapıldığını ancak silahla karşılık verilince insanların kendilerini korumak zorunda kaldıklarını vurgulayan Malahefji, sözlerini şöyle sürdürdü:

'O yüzden askeri durum zorunlu ve beklenmedik bir durum oldu. Herhangi siyasi bir çözüm önerilirse masada biz bunu görüşmeye hazır olacağız. Muhalefet bunu bütün platformlarda ispat etti ve dünyaya gösterdi ama rejim buna cevap vermekten kaçındı. Bu sebeple askeri yola zorunluyuz ve devam ediyoruz. Bu ateşkes olursa ve güven kazanmak için bazı adımlar atılırsa; tutukluları serbest bırakmak, ambargo altında bulunan şehirlere yol açmak gibi, geçici hükümet süreci için görüşmeler yapmayı kabul ederiz. Bu şekilde yine vatanımız Suriye'ye yeniden barış sağlanmış olur ve yüzlerce şehit veren halkımız ülkesine geri döner, rahat bir nefes alır.'

Malahefji, Rusların gereken hassasiyeti göstermesi gerektiğini kaydederek 'Ruslar bu gruplara gereken baskıyı yapar ve rejimi ateşkese ve görüşmelere gitmeye zorlarsa bu iyi bir şey olur. İyi netice verir. Zaten Astana'da sonuç alınmazsa başka zaman başarı sağlanacağını sanmıyoruz. Ben davet aldım ve adım listede vardı ama şu anki süreçte gitmek istemedim, arkadaşlarımız yerimize katıldı. Astana, Ruslar ve rejim için bir sınav. Ciddiyseler bu süreç devam eder ve biz de devam ederiz.' dedi.

Astana'da muhalifler adına masaya oturan askeri heyette Şam Kolordusu (Feylaku’ş Şam), İzzet Ordusu (Ceyşü’l İzza), Zafer Ordusu (Ceyşü’l Nasır), İslam Şehitleri (Şüheda el-İslam), Mücahitler Ordusu (Ceyşü’l Mücahidin), Birinci Sahil Tümeni, Şam Askerleri (Ecnadü'l Şam), Festakim Birliği (Tecemmu Festakim), Sultan Murat Tugayı, Şam Cephesi (Ec-Cephe eş-Şamiye), Özgür İdlib Ordusu (Ceyşü’l İdlib el-Hur), İslam Ordusu (Ceyşü’l İslam), Güney Cephesi (Ec-Cephe ec-Cenubiye) temsilcileri bulunuyor.

Kaynak: AA