Özbekistan'daki Af Kararı

Geçen ekim ayında onaylanan af kararından 40 bine yakın tutuklu ve hükümlü yararlandı.

Özbekistan'da geçen ekimde ülke anayasasının kabul edilişinin 24. yılı dolayısıyla ilan edilen aftan 40 bine yakın tutuklu ve hükümlünün yararlandığı, bunlardan 7 binden fazlasının salıverildiği bildirildi.

Özbekistan İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, geçen ekim ayında Senato tarafından onaylanan af kararının 39 bin 748 tutuklu ve hükümlüyü kapsadığı, bu çerçevede söz konusu kişilerin, ceza sürelerinin azaltıldığı veya salıverildiği ifade edildi.

Af kapsamında aralarında kadın, çocuk, yaşlı ve hasta mahkumların bulunduğu 7 bin 490 tutuklunun serbest bırakıldığı belirtilen açıklamada, salıverilenlerin önemli bir kısmının 'ilk defa suç işleyen, kazayla suça karışan, toplum için büyük tehlike arz etmeyen, ağır suç işlemeyen' mahkumlar olduğu kaydedildi.

Özbekistan Senatosu, geçici Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev'in ülke anayasasının kabul edilişinin 24. yılı dolayısıyla sunduğu af yasasını 12 Ekim'de kabul etmişti.

Aftan, kadınlar, suç işlediğinde 18 yaşını doldurmamış olanlar ve karar yürürlüğe girdiğinde 60 yaşını dolduran erkek mahkumlar, kazayla suç işleyenler, toplum için tehlike arz etmeyenler veya ağır suç işlemeyen hükümlüler ile bu çerçevedeki soruşturma ve mahkeme aşamasında olan tutukluların yararlanabileceği belirtilmişti.

Yabancı ülke vatandaşları, mahkumiyetine engel oluşturan ağır hastalığı bulunanlar, özürlü ve ilk defa ağır olmayan suç işleyenlerin aftan yararlanarak tahliye edilmesi, diğerlerinin ceza sürelerinin üçte birine kadar düşürülmesi öngörülmüştü.

Kaynak: AA