Iraklı Öğrencilerin Tehlikeli Okul Yolculuğu

Ramadi'nin Havice köyündeki öğrenciler, terör örgütü DEAŞ'ın Fırat Nehri üzerindeki köprüyü bombalamasının ardından, karşı yakadaki okullarına ulaşmak için her gün derme çatma sandallarla tehlikeli bir yolculuğa çıkıyor.

SÜLEYMAN EL-KUBEYSİ - Irak'ta Ramadi iline bağlı Havice köyündeki çocuklar, terör örgütü DEAŞ'ın okula gitmek için kullandıkları köprüyü bombalamasının ardından derme çatma sandallarla Fırat Nehri'ni geçerek ders sıralarına ulaşmaya çalışıyor.

DEAŞ'ın Ramadi'nin Fırat Nehri kıyısındaki El-Bağdadi ilçesi ile karşı yakada kalan Havice köyünü birbirine bağlayan köprüyü bombalaması nedeniyle öğrenciler her sabah okula ulaşmak için tehlikeli bir yolculuğu göze alıyor.

Daha önce şiddetli yağış ve rüzgarın olduğu bir gün 2 öğrenciyi yutan nehir sularının kış aylarında yükselmesi çocuklar için büyük tehlike oluşturuyor.

Akranlarıyla aynı kaderi paylaşmaktan korkan öğrenciler, can yeleğinin olmadığı sandalla sabah sağ salim okula ulaşma umudu taşırken, akşam da eve dönebilme endişesi yaşıyor.

Bağdadi'deki El-Misak okulu öğretmeni Sair Anad, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Öğrenciler günde iki kez Fırat Nehri'ni geçmek zorunda. Özellikle kış aylarında nehir suyunun akışı çocukların hayatını tehlikeye sokuyor. Güvenli olmamasına rağmen bundan başka yol yok.' dedi.

Resmi makamların çözüm için harekete geçmediğini belirten Anad, 'Bağdadi'de 38 bin kişi yaşamasına rağmen herhangi bir hizmet getirilmedi. Halk, çok şey istemiyor. Caddelerdeki savaş enkazlarının kalkmasını ve köprünün onarılmasını talep ediyor.' diye konuştu.

Sandalla yolculuk yapan Iraklı öğrenci Emced Anbari de iki arkadaşının boğulmasının ardından her gün okula korku içinde gittiklerini, ayrıca nehir sularının sıçraması nedeniyle ıslandıkları için sık sık hasta olduklarını belirtti.

Resmi makamların Bağdadi ilçesinin örgütün elinden kurtarılmasına rağmen, köprüyü onarmak için harekete geçmemesi halkın tepkisine sebep olurken, Bağdat hükümeti, DEAŞ'la yürütülen savaştaki harcamalar ve petrol gelirlerindeki düşüş nedeniyle mali kaynak sıkıntısı çekiyor.

Bu durum kurtarılan bölgelerdeki imar çalışmalarının ve alt yapı onarımının gecikmesine neden oluyor.

Terör örgütü DEAŞ, Irak güvenlik güçlerinin geçişini engellemek için Fırat Nehri üzerindeki birçok köprüyü bombalamış, Bağdadi ilçesi ile Havice köyünü birbirine bağlayan köprünün yıkılmasıyla iki bölge arasındaki bağlantı kopmuştu.
Kaynak: AA