'Sanayiciler Üreticiyi Süt Almamakla Tehdit Ediyor'

Ulusal Süt Konseyinin 2,5 yıl aradan sonra 6 kuruş zam yaparak çiğ süt litre fiyatını 1 lira 21 kuruşa çıkarması, üreticiyi memnun etmedi Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Keskin: 'Yapılan zam oranıyla hayal kırıklığına uğradık. Ulusal Süt Konseyinin kararları herkesi bağlar. Buna rağmen 6 kuruşluk zammı çok gören sanayiciler, üreticimizi süt almamakla tehdit ederek fiyat kırıyor. Üretici, o gün elindeki sütü vermezse bozulacağını bildiği için sanayicinin isteğine boyun eğiyor'

TANJU ÖZKAYA - Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği (TSUMB) Genel Başkanı Tevfik Keskin, Ulusal Süt Konseyinin bu yıl bir litre çiğ süt için belirlediği 1 lira 21 kuruş taban fiyatına uymayan sanayicilerin, üreticiyi süt almamakla tehdit edip 'fiyat kırdığını' savundu.

Keskin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin dünyadaki süt üreticisi ülkeler arasında önemli yere sahip olduğunu, iç pazardaki tüketimin yanı sıra ihracat kalemleri arasında da süt ve süt ürünlerinin önemli yer tuttuğunu söyledi.

Avrupa ülkelerinde kişi başına yıllık süt tüketiminin 90 litreye kadar çıktığını anlatan Keskin, Türkiye'de bu rakamın 27 litrede kaldığını ifade etti. Keskin, 'Bizdeki çiğ süt tüketimi Avrupa'ya göre daha az. Kişi başına süt ürünleri tüketimindeki miktar ise o kadar düşük değil. Avrupalılar sütü doğrudan tüketirken, bizler daha çok peynir, yağ, yoğurt gibi süt ürünlerini tüketiyoruz.' dedi.

Sağlıklı ve zinde nesiller için toplumda süt tüketim kültürünün oluşması gerektiğini dile getiren Keskin, Gıda Tarım ve Hayvancılık ile Milli Eğitim bakanlıklarının birlikte uyguladığı 'Okul Sütü Programı'nın bu kapsamda atılan güzel bir adım olduğunu vurguladı.

Süt tüketimi konusunda farkındalık oluşturmak için birlik olarak proje hazırlamaya başladıklarını belirten Keskin, çalışmaları tamamlandıktan sonra kamuoyuyla paylaşacaklarını kaydetti.

- Sütün yıllık cirosu 11 milyar

Türkiye'de günlük 25 bin ton kayıtlı sütün sanayiye aktarıldığını, bunun kadar sütün ise kayıt dışı olarak iç pazarda günlük tüketime sunulduğunu anlatan Keskin, sanayide bir yılda işlem gören 9 milyon ton sütün cirosunun yaklaşık 11 milyar lirayı bulduğunu ifade etti.

Süt ve süt ürünlerinin hem iç pazar hem de ihracatta önemli yer tutması için üreticiler olarak yoğun çaba gösterdiklerine işaret eden Keskin, süt sanayicilerinin bu konuda kendilerine yeteri kadar destek vermediğini savundu.

Sanayici tarafından işletilecek çiğ süt fiyatının sektörün bütün temsilcilerinin yer aldığı Ulusal Süt Konseyince belirlediğini, üreticinin masraflarına rağmen 2014-2016 döneminde sabit ücret uygulandığını belirten Keskin, 'Bu süre zarfında sütün litresi 1 lira 15 kuruştan işlem gördü. Bu ücret sabit kalırken yem ve diğer girdilerin fiyatı sürekli artıyordu. Bu nedenle reel piyasada litre fiyatı 1 lira 15 kuruşun altına iniyordu.' diye konuştu.

Konseyin, 2,5 yıl aradan sonra bu aydan itibaren geçerli olmak üzere 6 kuruş zam yaparak çiğ süt taban fiyatını 1 lira 21 kuruşa çıkardığını hatırlatan Keskin, şöyle devam etti:

'Yapılan zam oranıyla hayal kırıklığına uğradık. Ulusal Süt Konseyinin kararları herkesi bağlar. Buna rağmen 6 kuruşluk zammı çok gören sanayiciler, üreticimizi 'süt almamakla' tehdit ederek fiyat kırıyor. Üretici, o gün elindeki sütü vermezse bozulacağını bildiği için sanayicinin isteğine boyun eğiyor. 2014'ten beri süt fiyatlarına zam yapılmadığı halde raflardaki sütün fiyatında yüzde 20 artış yaşandı. Sanayicinin, perakende ve market satıcısının karı katlanırken, süt üreticilerinin zarar etmesinin, ülke ekonomisine zarar verdiğini hatırlatmak istiyoruz. Çünkü bu durum karşısında tutunamayan çok sayıda üretici, bu işi yapmaktan vazgeçerek süt hayvanlarını kesmek zorunda kalıyor.'

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, üreticinin mağdur olmasının önüne geçmek için Et ve Süt Kurumu aracılığıyla birliklerden süt tozu almaya başladığını ifade eden Keskin, 'Bu girişim bir nebze de olsa üreticilerin rahat nefes almasını sağladı. Bu adımı atan bakanlığımıza teşekkür ediyoruz.' dedi.

Süt sanayicisinin ihracat yapabilmesi için hükümetin her türlü desteği sağladığını vurgulayan Keskin, 'Geçtiğimiz yıl süt sanayicisine 300 milyon TL teşvik verildi. Ancak bu rakam süt üreticisine yansıtılmadığı gibi üreticinin masrafları daha da arttı. Hükümetin verdiği bu desteğin nereye gittiğini sormak lazım.' değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA