Kıbrıs Müzakerelerinde Gözler Lefkoşa'ya Çevrildi

İsviçre'de 'Güvenlik ve Garantiler' konusunun ele alındığı uluslararası konferansın ikinci turunun ardından gözler Lefkoşa'ya çevrildi İki günlük çalışma sonucu oluşturulan teknik çerçeve, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis'e ulaştı Adadaki iki liderin 26 Ocak’ta Lefkoşa’daki ara bölgede BM gözetiminde bir araya gelmesi bekleniyor.

BAYRAM ALTUĞ - Kıbrıs müzakerelerinde 'Güvenlik ve Garantiler' konusunun ele alındığı Beşli Konferans'ın ikinci turunun İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında sona ermesinin ardından gözler Lefkoşa'ya çevrildi.

Adadaki soruna çözüm bulmak için 12 Ocak'ta Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre ofisinin ev sahipliğinde gerçekleşen uluslararası konferansın ilk turunun ardından garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan, İngiltere ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Kıbrıs Rum kesiminden uzmanların katılımıyla oluşturulan 5'li çalışma grubu Mont Pelerin'de toplantılar gerçekleştirmişti.

AA muhabirinin diplomatik kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Mont Pelerin'de bulunan Türk ve Rum heyetleri toplantıların bitmesinin ardından bugün yeniden bir araya geldi.

İki günlük çalışma sonucu oluşturulan teknik çerçeve, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis'e ulaştı. İki liderin, adaya dönüşünün hemen ardından çalışma gruplarıyla ve müzakere heyetleriyle ayrıntılı toplantılar yapması bekleniyor.

- Lefkoşa'da kritik buluşma

Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum lider Anastasiadis'in kendi müzakere heyetleri ve çalışma gruplarıyla ayrı ayrı yapacakları toplantıların ardından, 26 Ocak’ta Lefkoşa’daki ara bölgede BM gözetiminde bir araya gelmesi bekleniyor.

Beşli Konferans'ın siyasi düzeydeki ikinci oturumunda liderlerin, 'Güvenlik ve Garantiler' temel başlığının 2017 koşullarına uyumlaştırılması ve eş zamanlı olarak diğer 5 temel başlıkta askıda bekleyen konularda ilerlemeler sağlanması için uygulanacak müzakere metodunu ele alacakları belirtiliyor.

- 'Siyasi bir anlaşmanın temel çerçevesinin ortaya çıkması zorunlu'

Türkiye, müzakerelerin somut bir takvime bağlanmasını, sürecin ucu açık bir şekilde devam etmemesini ve Mont Pelerin'de sona eren konferansın hemen ardından bakanların bir araya gelmesi gerektiğini vurguluyor.

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı da Beşli Konferans'la birlikte tüm diğer başlıkların Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum taraflarınca BM gözetiminde ele alınarak ilerleme sağlanmasının ve siyasi bir anlaşmanın temel çerçevesinin ortaya çıkmasının zorunluluğunu ifade etmişti.

- 'Toplantılar olumlu bir havada geçti'

Bu arada Kıbrıs Rum tarafında federal çözüme karşı olan siyasi partiler hem Rum Lider Anastasiadis’e hem de KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı’ya, adanın gelecekteki yönetim formatına 'Kıbrıs Cumhuriyeti' ibaresi eklenmediği ve KKTC'nin statüsünün yükseltildiği gerekçesiyle eleştiriler yöneltiyor.

Mont Pelerin'teki Beşli Konferans'ta Türkiye'yi Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Ahmet Muhtar Gün başkanlığındaki heyet, Kıbrıs Türk tarafını ise müzakereci Özdil Nami başkanlığında bir grup temsil etti.

BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ise yaptığı açıklamada, 'Toplantılar olumlu bir havada geçti.' ifadesini kullanmıştı.

Eide, konferans sürecinin hala devam etmesinden dolayı katılımcıların, görüşmelerin detaylarıyla ilgili herhangi bir açıklama yapmama kararı aldıklarını da kaydetmişti.

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Kıbrıs Konferansı çerçevesinde sürdürülmekte olan çalışma grubunun faaliyetleri hakkında bilgi almak üzere Cenevre'ye gelmişti.

Kıbrıs müzakereleri,
 'Ekonomi
, Avrupa Birliği
, Mülkiyet
, Yönetim-Güç Paylaşımı
, Toprak ile Güvenlik ve Garantiler

' olmak üzere 6 temel başlıktan oluşuyor.

Kaynak: AA