Tüm Çocukları Otizm Hastası

Dünyaya gelen 3 çocuğu da otizm hastası olan Adıyamanlı aile, tıp literatüründe ender görülen bir durum ile karşı karşıya kaldı.

Tüm Çocukları Otizm Hastası
On yıllık evli olan Fethat ve Özlem Baran çiftinin dünyaya gelen tüm çocuklarının otizm hastası olduğu belirlendi. Ayşenur (9), İclal (6) ve Muhammed Talha (3) ismindeki üç çocuğun da otizm hastası olması aileyi perişan etti.

Baba Ferhat Baran, 13 yıl boyunca çalıştığı işini çocuklarına bakabilmek için bırakmak zorunda kaldı. Çocuklarını doktorların takibi ve kontrolünde dünyaya getiren anne Özlem Baran, üç çocuğunun da doğumundan sonra otizm hastası olduğunun ortaya çıktığını söyledi.

Gittikleri hiçbir doktorun kendilerini otizm hastalığı konusunda uyarmadığını iddia eden aile, Türkiye’de yapılan genetik testte bir şey çıkmadığını ancak Almanya’da Ayşenur isimli çocuğun üzerinde yapılan testte otizm belirtisinin çıktığını aktardılar.

Baba Ferhat Baran, hastalığın kendisinden mi yoksa eşinden mi kaynaklandığını öğrenmek istediğini belirterek, “Hiçbir doktor bize çocuk yapmayın demedi. Üç çocuğumuzda da kimse bizi uyarmadı. Üçüncü çocuğum olduktan sonra Malatya’da 3. çocuğumuzun da otizm hastası olduğu bize bildirildi.

Adıyaman’da da bize aynısı söylendi. Nedenini hiç bir zaman bulunamıyor. Genetik doktoruna gittik genetik doktoru çocuğumuzdan bir numuneyi Almanya’ya gönderdi. Foksg1 diye bir sonuç çıktı. Bende sorunun benden mi yoksa eşimden mi kaynaklandığını bilmek istiyorum. Allah’dan gelmiş hamd olsun, hepsi başım üzerine ama yarın öbür gün ne olacağı nasıl olacağı belli değil. Çocukların eğitimi için işi bıraktım. Bana bir şey olduğu zaman çocuklarıma ne olacak diye düşünüyorum” dedi.

Gözyaşlarını tutamayan Özlem Baran, çocuklarındaki hastalık nedeniyle bilinçsizce hareket etmelerinden dolayı hayatlarından sürekli endişe ettiğini ifade etti.

Özlem Baran, “Ellerine ne bulurlarsa aşağı atıyorlar. Aşağıdaki komşuların çocuklarına isabet edebiliyor. Komşularımız bu durumdan şikayetçi. Bende en azından sağlıklı bir çocuğum olsun istiyorum. En azından ben veya eşime bir şey olduğunda sağlıklı bir çocuğumuza teslim edebilelim. Aynı anda çocuklarımla ilgilenmez çok zor oluyor” diye konuştu.

Baran ailesine, devlet tarafından çocukları için evde bakım ücreti ödendiği öğrenildi.
Kaynak: İHA