İSO Türkiye İmalat Sanayi PMI Aralıkta 47,7 Oldu

Endeksin yılın son 3 ayındaki ortalaması, bir önceki çeyreğin ortalamasına kıyasla yükseldi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), aralık ayında 47,7 olarak ölçüldü.

İSO'dan yapılan açıklamaya göre, PMI, geçen ay eşik değer olan 50'nin altında gerçekleşerek 47,7 olarak ölçüldü. Endeksin yılın son 3 ayındaki ortalaması ise önceki çeyreğin ortalamasına kıyasla yükseldi.

PMI'nın aralık ayındaki düzeyini, büyük ölçüde eşik değer 50'nin altında kalan mevsimsel etkilerden arındırılmış üretim ve yeni siparişler endeksleri belirledi. Bu etkileri istihdam ve tedarikçilerin teslim süreleri endekslerinden gelen pozitif katkılar kısmen dengeledi. Yeni ihracat siparişleri hacmi ise aralıkta geriledi.

İstanbul İmalat PMI da aralık ayında 46,9'a gerileyerek İstanbul imalat sektörünün faaliyet koşullarının zorlaştığına işaret etti. Endeksin 2016 ortalaması ise 49 olarak gerçekleşti. Üretim, yeni siparişler, istihdam ve satın alma faaliyetlerindeki düşüş, endeks üzerinde etkili oldu. Tedarikçilerin ortalama teslim süreleri genelde değişmedi. Aralık anketi, döviz kurundaki gelişmelerin etkisiyle enflasyonist baskıların daha da güçlendiğini ortaya koydu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen IHS Markit Kıdemli Ekonomisti Trevor Balchin, özellikle üretim ve yeni siparişler alt endekslerindeki gelişmelerin yansıması olarak Türkiye İmalat PMI'nın aralıkta eşik değer 50'nin altında kaldığını belirterek, 'Diğer taraftan, istihdamın artmayı sürdürmesi olumlu bir gelişme olarak kayda geçti. TL'deki değer kaybı yine maliyet baskılarının yoğunlaşmasına neden olurken, 3'üncü çeyrekteki görece ılımlı eğilimi takiben girdi fiyatları enflasyonu hızlanmayı sürdürdü.' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA