Serttaş Açıklaması 'Türkiye'nin Asıl Sorunu İşsizlik Değil, Kalifiye Eleman'

Türkiye Genç İş Adamları Derneği (TÜGİAD) Çukurova Şubesi Başkan Yardımcısı Soner Serttaş, Türkiye’de işsizliğin önemli bir sorun olduğunu, ancak bunun sebeplerinin iyi araştırılması gerektiğini belirterek, “Türkiye’nin asıl sorunu işsizlik değil. İşsizliğin asıl sebebi, eğitim sisteminde teori ile pratiği bir araya getiremiyor olmamız” dedi.

Serttaş Açıklaması 'Türkiye'nin Asıl Sorunu İşsizlik Değil, Kalifiye Eleman'
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ekim dönemine ilişkin işsizlik verilerini açıkladı.

Buna göre, Ekim döneminde işsizlik oranı 1,3 puan artarak yüzde 11,8 oldu. Son işsizlik rakamlarını yaptığı yazılı açıklamayla değerlendiren TÜGİAD Çukurova Şubesi Başkan Yardımcısı Serttaş, Türkiye’de işsizlikten çok kalifiye eleman sıkıntısına dikkat çekti. Serttaş, “Türkiye’nin asıl sorunu işsizlik değil. Evet, işsizlik ülkemizde önemli bir sorun fakat bunun sebepleri iyi araştırılmalı. İşletmeler kalifiye elaman ararken, üniversite mezunu birçok genç iş bulamadıklarından yakınıyor. Bunun asıl sebebi ise eğitim sisteminde teori ile pratiği bir araya getiremiyor olmamız. Türkiye’deki staj sistemi öğrencilerin pratik bilgilerini arttırmaya yetmiyor” ifadelerini kullandı.

Sektörlerin kalifiye elemana ihtiyacının büyük olduğunu kaydeden Serttaş, üniversitelerin bazı bölümlerinin mutlaka organize sanayi bölgeleri gibi sanayi kuruluşları ile iç içe olması gerektiğinin altını çizdi. Gençlerin okullarına başladıkları dönemlerden itibaren pratik bilgilerini geliştirmeleri gerektiğine işaret eden Serttaş, şöyle devam etti: “Bugün büyük sanayi kuruluşları ya da işletmeler yeni mezun olmuş birini istihdam etmek istemiyor. Tecrübeli personel istihdam etmek istiyor. Fakat yeni mezun işsizler ise o tecrübeyi kazanacak zemin bulamıyorlar. Böylelikle de her geçen gün işsizler ordusuna yenileri ekleniyor. Ülkemizin buna mutlaka çözüm üretmesi gerekiyor. Bölgemizde sürekli yeni yatırımlar yapılırken, iş dünyası ülkemize olan güvencini ortaya koyarken işsizlik rakamlarının artmasının önüne geçilebilir.”
Kaynak: İHA