Kerkük'te Türkmen Şehitleri Anıldı

Irak'ın devrik lideri Saddam rejimi tarafından idam edilen Türkmen liderler, Kerkük'te anıldı.

Irak'ta devrik lider Saddam Hüseyin rejimi tarafından idam edilen Türkmen liderler, Kerkük'te anıldı.

Kerkük'ün kent merkezindeki Musalla mezarlığında gömülü Türkmen lider Necdet Koçak'ın mezarı başında anma töreni düzenlendi.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Sözcüsü Ali Mehdi, AA muhabirine yaptığı açıklamada,'Türkmenler, Osmanlı'dan sonra bu toprakların Türklere ait olduğunu haykırmak yaklaşık 100 yıldan beri mücadele ediyor. Türkmenler, bu mücadelenin faturasını kanlarıyla ödüyor.'' dedi.

Türkmen halkının 16 Ocak 1980 tarihinde çok değerli liderler ve toplum kanaat önderini kaybettiğini vurgulayan Mehdi, 'Tam 37 yıl önce devrik Baas rejimi, Türkmen liderleri hiçbir gerekçe göstermeden idam etse de bizim bu topraklardaki Türk varlığı mücadelemiz sürdürülecek.' ifadelerini kullandı.

Irak'ta Saddam Hüseyin'in başında olduğu Baas rejimi, 16 Ocak 1980'de Türkmen liderler, Necdet Koçak, Abdullah Abdurrahman, Adil Şerif ve Rıza Demirci gibi Türkmen liderleri idam etmişti.

Iraklı Türkmenler, idam edilen liderlerini her yıl bu tarihte Kerkük ve diğer Türkmen bölgelerinin yanı sıra yurtdışında da anıyor.
Kaynak: AA