Kosova İle Sırbistan Arasındaki Tren Krizi

Kosova ile Sırbistan arasında gerginliğe yol açan BelgradMitrovica seferini yapan trenin hareket noktasına geri gönderilmesinin yankıları bugün de devam ediyor Sırbistan Cumhurbaşkanı Nikolic: 'Biz hiçbir zaman çatışma başlatan taraf olmayacağız ancak bizler halkımızı ve egemenliğimizi koruyan bir ülkeyiz' Kosova Başbakanı Mustafa: 'Özel birlikler, Kosova kurumlarının bilgisi dahilinde trenin durdurulması için gönderilmiştir'.

Kosova ile Sırbistan arasında gerginliğe neden olan Belgrad-Mitrovica seferini yapan trenin, dün gece hareket noktasına geri gönderilmesinin yankıları sürüyor.

Sırbistan'ın başkenti Belgrad ile Kosova'nın kuzeyinde Sırpların yoğunlukta yaşadığı Mitrovica şehri arasında yapılması planlanan seferlerin tanıtımı amacıyla dün yola çıkan trenin, Kosova'dan izin alınmadan ülkeye girmek istemesi üzerine Belgrad'a geri gönderilmesinin iki ülke arasında yol açtığı gerginlik devam ediyor.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikolic, düzenlediği basın toplantısında, Priştine'nin Brüksel Antlaşması maddelerini çiğnediğine işaret ederek, antlaşmada vatandaşların hareket özgürlüğünün kısıtlanmaması gerektiğine dair bir madde bulunduğunu anımsattı.

Avrupa Birliği (AB) ve NATO'nun dün yaşananlara tepki göstermesi gerektiğini savunan Nikolic, 'Biz hiçbir zaman çatışma başlatan taraf olmayacağız ancak bizler halkımızı ve egemenliğimizi koruyan bir ülkeyiz.' dedi.

Kosova Başbakanı İsa Mustafa da trenin ülke egemenliğini korumak adına Anayasanın gerektirdiği şekilde geri gönderildiğini yineleyerek, 'provokasyon ve işgalci' mesajlar barındıran trenin Kosova'ya girişinin kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Bölgeye gönderilen özel birliklere ilişkin açıklama yapan Mustafa, 'Özel birlikler, Kosova kurumlarının bilgisi dahilinde trenin durdurulması için gönderilmiştir.' diye konuştu.

- 'Rayların mayınlandığı iddiaları asılsız'

Sırbistan'ın Kosova ve Metohija Daire Müdürü Marko Djuric ise trenin durdurulmasını insan haklarına yapılan saldırı şeklinde nitelendirerek, 'Burada söz konusu olan durum Mitrovica ile Belgrad arasındaki tren hattıydı ancak birileri raylara mayın döşeyerek insanların hareket özgürlüğüne zarar getirmek istedi.' ifadelerini kullandı.

Kosova Polisi Müdür Yardımcısı Naim Rexha, düzenlediği basın toplantısında, trenin durdurulmasına ilişkin sınır bölgesinde alınan güvenlik önlemlerinin tamamen yasal olduğunu ifade ederek, özel birliklerin Kosova'dan izin almayan trenin sorun teşkil etmemesi ve güvenliğin sağlaması için gönderildiğini belirtti.

Sırbistan medyasında yer alan rayların mayınlandığı iddialarının asılsız olduğunu vurgulayan Rexha, Kosova polisinin ülke halkının güvenliğinden ve refahından sorumlu olduğunu sözlerine ekledi.

Bu arada, Kosova'da yaşayan Sırplar da Mitrovica şehrindeki Knez Lazar Heykeli önünde toplanarak trenin durdurulmasına tepki gösterdi.

Gruptakiler, insanların hareket özgürlüğüne saygı duyulması gerektiğini belirterek, Sırbistan'ın haklarını korumaya devam edeceklerini aktardı.

- Olay

Sırbistan'ın başkenti Belgrad ile Kosova'nın kuzeyinde Sırpların yoğunlukta yaşadığı Mitrovica şehri arasında yapılması planlanan seferlerin tanıtımı amacıyla yola çıkan tren, Kosova'dan izin alınmadan ülkeye girmek istemesi üzerine geri çevrilmişti.

Üzerinde 21 dilde 'Kosova Sırbistan’dır' yazısının bulunduğu ve Sırbistan bayrağı renklerine büründürülen tren, Belgrad'dan yola çıkmasının ardından Kosova sınırına 10 kilometre uzaklıktaki Rashka şehrinde yetkililerce durdurulmuş ve tren bir süre burada bekledikten sonra hareket noktasına dönmüştü.

Bunun üzerine, Sırbistan Başbakanı Vucic ise Priştine’nin kargaşa oluşturmak istediğini belirterek, Kosova'da yaşayan Arnavutların tren raylarına mayın döşemeyi amaçladığını iddia etmişti.

Kaynak: AA