Kızı İçin Mücadelesini 19 Yıldır Sürdürüyor

Manisa'da bebekken ensefalit hastalığı nedeniyle 35 gün komada kalan ve doktorların 'yaşamaz' gözüyle baktığı zihinsel engelli genç kız, umudunu hiç kaybetmeyen annesinin 19 yıl boyunca yaptığı bakıcılıkla hayata tutundu Anne Rabia Keskin: 'Kızım 13 aylıkken ölümle yaşam arasında mücadele etti. Doktorlar her şeye hazırlıklı olmamızı istedi. Ellerinin motor gelişimi 3 yaşında olan, görme bozukluğu çeken kızım, gösterilen ilgi, sevgi ve aldığı eğitim sayesinde şu anda konuşabiliyor, yürüyebiliyor' 'Umudumu hiç kaybetmedim. 19 yaşındaki kızım için yaşam mücadelem devam ediyor, edecek'

TURGAY DUYAR - Manisa'nın Yunusemre ilçesinde bebekken ensefalit hastalığı nedeniyle 35 gün komada kalan, doktorların tedavi sürecinde ailesine umut veremediği ve 'yaşamaz' gözüyle baktığı genç kız, umudunu hiç kaybetmeyen ve 19 yıl boyunca bakıcılığını yapan annesi sayesinde hayata tutundu.

Annesinin sevgisi ve azmiyle 19 yıldır hayata tutunma mücadelesi veren, şu anda ellerinin motor gelişimi 3 yaşındaki bir çocuk gibi olan kızı Simge'yi hayata bağlayan anne Rabia Keskin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 13 aylık olana kadar kızının son derece sağlıklı bir bebeklik geçirdiğini, bulantı, kusma ve soğuk algınlığı şikayetleriyle hastaneye gittiklerinde tüm yaşamlarının değiştiğini anlattı.

Bir hafta hastanede kalan çocuğu için doktorların 'normal bir hastalık, geçecek' dediğini ifade eden Keskin, daha sonra hastalığın ilerlemesiyle kızına zatürre sonra da ensefalit (beyin zarı iltihabı) teşhisi konulduğunu ifade etti.

- 'Doktorlar, kızımdan umudu kesmişti'

Aynı zamanda Manisa Zihinsel Engellileri Eğitme ve Koruma Derneği Başkanı da olan Rabia Keskin, kızıyla olan yaşam mücadelesini, şöyle anlattı:

'Kızım 13 aylıkken ölümle yaşam arasında mücadele etti. 35 gün komada kaldı. Doktorlar her şeye hazırlıklı olmamızı istedi. Durumuyla ilgili umutsuz konuştular. 35 gün sonra Simge gözlerini açtı bitkisel hayattan çıktı ama görmüyordu ve duymuyordu. Sadece ayaklarından his alıyordu. Yaklaşık 7 ay durumu böyle devam etti ve hastaneden taburcu ettiler. Evde fizik tedavi uyguladım. Bir süre sonra başını tutmaya ve yerlerde yuvarlanmaya, oturmaya başladı. Kızımı hayata bağlamak için mücadelemi asla kaybetmedim.'

- İçindeki azimle okudu mezun oldu

Zihinsel engelli ve çeşitli sağlık sorunları olan kızının yaşama bağlanması için 19 yıl boyunca umudunu hiç kaybetmediğini, onun eli, kolu, ayağı olduğunu dile getiren Keskin, şöyle devam etti:

'Simge çok azimli. 3 yaşında yürümeye, sonra da özel eğitime gitti. Özel eğitim, iş uygulama merkezinde eğitime başladı. 14 yaşında Manisa İş Eğitim Uygulama Merkezi'nde eğitime başlayıp lise düzeyinde oradan mezun oldu. Gösterilen ilgi, sevgi ve aldığı eğitim sayesinde şu anda konuşabiliyor, yürüyebiliyor. Ellerinin motor gelişimi 3 yaşında olan, kronik astımı olan, görme bozukluğu çeken 19 yaşındaki kızım için yaşam mücadelem devam ediyor, edecek.'

- Simge şimdi çalışmak istiyor

Keskin, doktorların 19 yıl önce yaşamasına umut vermedikleri kızının artık iş sahibi olabilmeyi istediğini söyledi.

Dernek olarak yaptıkları görüşmeler ve girişimler sayesinde Manisa Organize Sanayi Bölgesi (MOSB) tarafından engelli bireylerin sorunlarına eğilerek bir yapı inşa edildiğini, buranın engelli bireylerin özel şartlarda üretime katılacakları, emeklerini değerlendirecekleri ve karşılığında ücret alabilecekleri iş yeri statüsünde olduğunu belirten Keskin, buranın bir an önce açılmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

Annesini, kardeşini, spor yapmayı, müzik dinlemeyi çok sevdiğini söyleyen Simge Okumuş Keskin ise 'Artık çalışmak, iş sahibi olmak ve para kazanıp anneme bakmak istiyorum.' diye konuştu.
Kaynak: AA