İngiliz Hükümetinin Suriyeli Sığınmacı Programına Eleştiri

İngiliz Parlamentosu Kamu Hesapları Komisyonunun raporundan: 'Sığınmacıların ülkeye yerleştirilmesindeki belirsizlik, VPR programının uzun dönemde başarılı olmasına tehdit oluşturuyor' 'İçişleri Bakanlığı, belediyelerle birlikte çalışarak yardımcı olmalı ve mevcut farklılıklar veya karışıklıkları gidermek için yerel idarelere, sığınmacılara sağlanması gerekenleri açıkça belirtmelidir'.

İngiliz milletvekilleri, hükümetin Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ile ortaklaşa yürüttüğü 'Korunmasız Kişileri Yeniden Yerleştirme (VPR)' programını eleştirerek, birçok belirsizliğin bulunduğu programın uzun vadede başarılı olma ihtimalinin bulunmadığını bildirdi.

İngiliz Parlamentosu Kamu Hesapları Komisyonu, hükümetin VPR programının işleyişiyle ilgili rapor yayımladı.

Komisyonun raporunda, sığınmacı krizine çözüm kapsamında VPR aracılığıyla 2020 yılına kadar ülkeye, Türkiye, Ürdün ve Lübnan'daki sığınmacı kamplarından 20 bin Suriyeliyi alma hedefi 'zorlu bir iş' olarak tanımlandı.

Hükümetin 20 bin sığınmacı hedefi doğrultusunda yerel idareler ve belediyelerin çabalarının altının çizildiği raporda, gönüllülük esasıyla programa destek veren bazı belediyelerin sığınmacılara yönelik sorumlulukları ile sığınmacılara tam olarak ne sağlamaları gerektiği ve bu yardımlarının nasıl fonlanacağı konularında belirsizlik içerisinde bırakıldıkları vurgulandı.

Raporda ayrıca, bazı sığınmacıların haklarını ve kendilerini neyin beklediğini bile bilmedikleri belirtilirken, 'VPR işliyor ancak mevcut sorunlara değinilmesi gerek. İşkence ve şiddet kurbanlarının ihtiyaç duydukları özel yardımı alıp almadıkları da net değil. Sığınmacıların ülkeye yerleştirilmesindeki belirsizlik, VPR programının uzun dönemde başarılı olmasına tehdit oluşturuyor. İçişleri Bakanlığı, belediyelerle birlikte çalışarak yardımcı olmalı ve mevcut farklılıklar veya karışıklıkları gidermek için yerel idarelere, sığınmacılara sağlanması gerekenleri açıkça belirtmelidir.' ifadesi kullanıldı.

Rapora ilişkin açıklamada bulunan Kamu Hesapları Komisyonu Başkanı ve İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin Milletvekili Meg Hillier de, mevcut halde küresel olarak sığınmacı nüfusunun çoğunluğunu Suriyelilerin oluşturduğunu belirterek, 'VPR'ın uzun dönemde sürdürülebilir olması için daha fazla çalışmak gerekli. Bu gönüllülük esaslı ancak dikkate değer bir hedefi bulunan bir program. Belediyelerin, sığınmacılara yönelik barınak, destek ve hizmet sağlama sözlerinin gerçeğe dönüştürülmesine yardımcı olmalıyız. Merkez hükümet bu süreci dikkatlice izlemeli ve hali hazırda dikkate değer mali zorluklar çeken yerel idarelere, nasıl bir yükün altına girdikleriyle ilgili açık ve net olmalı.' diye konuştu.

- VPR programı

BMMYK ile ortaklaşa yürütülen VPR programı, Suriyeli sığınmacıların Birleşik Krallık'a alınması için 2014'te uygulamaya koyulmuştu. İngiliz hükümeti, Türkiye, Ürdün ve Lübnan'daki sığınmacı kamplarında kalan yetim ve öksüzler gibi savunmasız çocuklara, özellikle şiddet ve işkence mağdurları ile tıbbi yardıma muhtaç kadın, çocuk ve yaşlı Suriyelilerin ülkeye girişine öncelik veriyor.

VPR programıyla sığınmacılar, Birleşik Krallık'a gelir gelmez yerel belediyeler tarafından sağlanan evlere yerleştiriliyor, sağlık ve eğitim sisteminden faydalanabilirken, iş arayabiliyor. Ülkeye girdikleri günden itibaren beş yıl boyunca insani koruma programına dahil edilen sığınmacılar için beş yılın ardından Birleşik Krallık'ta oturuma başvurma hakkı doğuyor.
Kaynak: AA