27. Fransa-Afrika Zirvesi Başladı

Fransa, Mali'nin başkenti Bamako'da bugün başlayan zirveyle kara kıta üzerindeki etkisini korumaya çalışıyor Jeopolitika uzmanı Galy: 'Afrika'daki gençler ve Afrika diasporası, bilinçli yerleştirilen ve korunan diktatör rejimlere, askeri ve sömürü otoritesine kafa tutuyor'.

Fransız jeopolitika uzmanı Michel Galy, Mali'de başlayan 27'nci Fransa-Afrika Zirvesi'yle Fransa'nın, büyük güçlerle rekabetin kızıştığı Afrika'da eski sömürge ülkelerindeki hakimiyetini yeniden kazanmaya çalıştığını belirtti.

Galy, 'Ortaklık, Barış ve Yükseliş' temasıyla Mali'nin başkenti Bamako'da bu yıl 27'ncisi düzenlenen zirveye ilişkin, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Afrika'da Fransızca konuşan ülkelerde Fransa'nın ekonomik boyuttan ziyade askeri anlamda daha çok varlık gösterdiğine işaret eden Galy, sosyal medya ve iletişim teknolojileri sayesinde farkındalık iç güdüleri gelişen Afrikalıların daha bilinçli hale geldiklerini söyledi.

Afrikalı gençlerin, diktatörlerin desteklenmesi ve seçimlere müdahale edilmesi gibi girişimlerden bıktığını kaydeden Galy, 'Afrika'daki gençler ve Afrika diasporası, finansman gerektiren projelerde yeteri kadar birleşemeseler de 150 yıldır bilinçli yerleştirilen ve korunan diktatör rejimlere, askeri otoriteye ve sömürge otoritelere kafa tutuyor.' ifadesini kullandı.

- Fransa, Afrika'da en çok askeri üsse sahip ülkeler arasında

Galy, silahlı grupları ve terör örgütlerini yok etmek amacıyla Sahel bölgesinde 2012'de başlatılan Fransız operasyonlarına (Epervier, Serval ve Barkhane) da değinerek Fransa'nın kıtadaki sözde askeri barış gücünün diğer ülkelerden fazla olmasının asıl amacının Afrikalılarca aslında çok iyi bilindiğini kaydetti.

Fransız basınında yer verilen bazı raporlara göre, Mali, Orta Afrika Cumhuriyeti, Fildişi Sahili, Nijer, Burkina Faso, Senegal, Gabon, Gine Körfezi ve Cibuti'de askeri üsleri bulunan Fransa, 50 yıl içinde Afrika'ya yaklaşık 50 kez müdahale eden ve kara kıtada en çok askeri üsse sahip ülkelerden biri.

Afrikalılar, Batı ve Orta Afrika ülkeleri ile Fransa arasında imzalanan 'gizli sömürge antlaşması' nedeniyle de Fransa karşıtı düşüncelere sahip.

Yine basında yer alan bazı raporlara göre, Batı Afrika Ekonomik ve Parasal Birliğine (UEMOA) üye Benin, Burkina Faso, Fildişi Sahili, Mali, Nijer, Senegal, Togo ile Orta Afrika Ekonomik ve Parasal Birliğine (CEMAC) üye Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Kongo ve Gabon, yıllar önce bağımsızlıklarını ilan etmelerine rağmen gizli sömürge antlaşmasının şartlarına uymak zorunda kaldıkları için merkez bankaları aracılığıyla döviz rezervlerinin yüzde 50'sini Fransız hazinesine aktarıyor.

Afrika Kalkınma Bankası eski uzmanlarından Senegalli Sanou Mbaye, AA muhabirine konuya yönelik yaptığı bir değerlendirmede, Fransa'nın milyarlarca dolar değerindeki bu rezervleri, kendi açığını kapatmak için kullandığı kredilere garanti sağlamak amacıyla hazine bonosu olarak tuttuğunu kaydetmişti.

Ayrıca bazı iddialara göre, Fransa kıtada sömürdüğü birçok ülkede geçmişte inşa ettiği binaların kendilerine ait olduğunu öne sürerek bu ülkelerden hala kira geliri elde ediyor. Özellikle Batı Afrika'daki fakir ülkeler önemli bir gider olan bu kiraları karşılayamadığı için Fransa'dan yüksek faizlerle borç alarak yine Fransa'ya ödeme yapmaya çalışıyor.

Bamako'da bugün başlayan ve 35'i devlet başkanı yaklaşık 3 bin kişiye ev sahipliği yapan 27'nci Fransa-Afrika Zirvesi'nin yarın sona ermesi planlanıyor.
Kaynak: AA