Uluslararası Karşılaştırmalı Bankacılık Sektörü Araştırması

TBB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın: 'Diğer ülkeler ile karşılaştırıldığında, kredilerin toplam içindeki payının Türkiye'de bankacılık sisteminde yüksek olduğunu görüyoruz. Aktif kalitesi ise oldukça yüksek. Tahsili gecikmiş alacak ve takibe düşmüş kredilerin toplam kredilere oranı gelişmekte olan ülke ortalamasının altında' 'Seçilen ülkeler arasında en düşük getiri farkına sahip ikinci ülkeyiz. Ancak faaliyet dışı gelirlerimizin faaliyet dışı giderlere oranı ortalamanın bir miktar altında olsa da gelişmekte olan ülkelere yakın bir seviyedeyiz'

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, diğer ülkeler ile karşılaştırıldığında, kredilerin toplam içindeki payının Türkiye'de bankacılık sisteminde yüksek olduğunu belirterek, 'Aktif kalitesi ise oldukça yüksek. Tahsili gecikmiş alacak ve takibe düşmüş kredilerin toplam kredilere oranı gelişmekte olan ülke ortalamasının altında.' ifadelerini kullandı.

TBB, Türkiye ile benzerlikler taşıyan gelişmekte olan ve gelişmiş ülkelerdeki bankacılık sektörüne ilişkin temel göstergeleri kullanarak 'Uluslararası Karşılaştırmalar İtibarıyla Bankacılık Sektörü' başlıklı bir araştırma hazırladı.

TBB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, hazırlanan araştırmaya ilişkin değerlendirmesinde Türkiye'nin milli gelir büyüklüğünün, seçilen gelişmekte olan ülkelerin ortalamasının altında kaldığına dikkati çekti.

Her ne kadar milli gelir büyüklüğünün ortalamanın altında kalsa da, kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasılaya (GSYİH) bakıldığında gelişmekte olan ülkelerin üzerinde olduğunu ifade eden Aydın, kredilerin toplam aktifteki payının iyi bir düzeyde bulunduğunu belirtti.

Aydın, şunları kaydetti:

'Diğer ülkeler ile karşılaştırıldığında, kredilerin toplam içindeki payının Türkiye'de bankacılık sisteminde yüksek olduğunu görüyoruz. Aktif kalitesi ise oldukça yüksek. Tahsili gecikmiş alacak ve takibe düşmüş kredilerin toplam kredilere oranı gelişmekte olan ülke ortalamasının altında. Risksiz getiri oranıyla kıyaslandığında bankacılık sektörü öz kaynak karlılığı düşük seviyede. Seçilen ülkeler arasında en düşük getiri farkına sahip ikinci ülkeyiz. Ancak faaliyet dışı gelirlerimizin faaliyet dışı giderlere oranı ortalamanın bir miktar altında olsa da gelişmekte olan ülkelere yakın bir seviyedeyiz.'

- 'Karlılık düşük'

Araştırmada, kişi başına milli gelir düzeyi ve finansal gelişmişlik seviyesi Türkiye ile benzerlik gösteren 7 gelişmekte olan ülke ile 5 gelişmiş ülke seçilerek, bu ülkelerin bankacılık sektörleri, Türkiye bankacılık sektörü ile karşılaştırıldı.

Araştırmanın temel bulgular başlığında, Türkiye’de aktif/gayri safi yurt içi hasılaya (GSYİH) oranı gelişmekte olan ülke (GOÜ) ortalamasına yakın bir düzeyde ve gelişmiş ülke (GÜ) ortalamasından düşük olduğu belirtildi.

Araştırmada, şu ifadelere yer verildi:

'Türkiye, kredilerin mevduatlara oranı bakımından, Brezilya’dan sonra en yüksek düzeydedir. Diğer ülkeler ile karşılaştırıldığında, kredilerin toplam içindeki payının Türkiye bankacılık sisteminde yüksek olduğu görülmektedir. Türkiye bankacılık sektörü mevduat dışı kaynakları büyük oranda borçlanmaya dayanırken, menkul kıymetleştirme ve sermaye benzeri kredilerle kaynak yaratma konusunda gelişen ve gelişmekte olan ülkelerin gerisinde olduğu görülmektedir.'

Araştırmada, Türk bankacılık sektörünün net ücret ve komisyon gelirlerinin faaliyet giderlerini karşılama oranının ortalamanın bir miktar altında olmasına karşın gelişmekte olan ülkelere yakın bir seviyede olduğu ifade edilen araştırmada, risk ağırlıklı varlıkların toplam varlıklara oranının seçilen ülkeler arasında en yüksek seviyede olduğu kaydedildi.

Tahsili gecikmiş alacak ve takibe düşmüş kredilerin toplam kredilere oranının gelişmekte olan ülke ortalamasının altında bulunduğu belirtilen araştırmada, Türkiye bankacılık sektörünün, öz kaynak karlılığı ile kamu borçlanma kağıdı getirileri arasında Rusya'dan sonra en düşük getiri farkına sahip olduğunun altı çizildi.

Kaynak: AA