Kilisli Esnafın Yüzü Kredi Desteğiyle Güldü

Başbakan Yıldırım'ın, geçen yılın son günü müjdesini verdiği, Kilis için özel olarak hazırlanan sıfır faizli 40 bin liralık acil destek kredisine esnaf ve girişimciler yoğun ilgi gösterdi KOSGEB Kilis İl Müdür Vekili Gözek: 'Veri tabanımızda 2 binden fazla kayıtlı KOBİ var. Bu işletmenin neredeyse yüzde 50'si gerekli belgeleri temin edip müdürlüğümüze başvurusunu yaptı' Esnaf Büyüksökmen: 'Suriye'deki savaş nedeniyle çok göç aldık. Esnaf olarak Suriyelilerle işimizi paylaştığımız için iş oranımız da düştü. Biz ekonomik kriz yaşıyorduk ve ne yapacağımızı düşünüyorduk. Bu kredi bize can suyu oldu'

İZZET MAZİ - Başbakan Binali Yıldırım'ın, geçen yılın son günü gerçekleştirdiği Kilis ziyaretinde, kente özel olarak açıkladığı müjdeler Kilisli esnafın yüzünü güldürdü. Pek çok esnaf, sıfır faizli, ilk yıl ödemesiz 40 bin liralık acil destek kredisi alabilmek için Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) İl Müdürlüğüne başvurdu.

KOSGEB Kilis İl Müdür Vekili Sadık Gözek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kilis'in terör ve benzeri olaylardan en fazla etkilenen illerden birisi olduğunu belirterek, Başbakan Yıldırım'ın Kilis'e verdiği müjdelerin ardından KOSGEB Başkanlığı tarafından yapılan çalışma neticesinde 40 bin lira kredi faiz destek paketi çıkarıldığını söyledi.

Paketle, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelere (KOBİ) aldıkları 40 bin liralık desteğe karşılık ilk 12 ay ödeme yapmayacakları, sonraki 24 ayda ise 8 eşit taksitle ödeme yapacakları şeklinde imkanlar sunulduğunu vurgulayan Gözek, şunları kaydetti:

'Paketten sadece terör, sel, afet, halk hareketleri, grev ve benzeri durumlardan etkilenenler faydalanacaktı ancak Kilis'te son birkaç yıldır meydana gelen roket ve terör saldırıları değerlendirildi. Sayın Vali İsmail Çataklı bu konuda özel hassasiyet gösterdi. Kilis ve ilçelerinde terör mağduru olanlar, terörden dolaylı veya doğrudan etkilenmiş işletme olarak sınıflandırıldılar. Biz girişimcilerimize, KOBİ'lerimize bu acil destek kredisinden şu an itibarıyla kullandırmaya başladık. Bunun için tek şart valilik veya ilçelerde kaymakamlıklar aracılığıyla terör ve benzeri durumlardan etkilendiğini belgelemek olacaktır.'

- Yüzde 50'ye yakını başvuru yaptı

Sadık Gözek, acil kredi desteğine esnaf ve girişimciler arasında yoğun ilgi olduğunu belirterek, 'Şu ana kadar gerekli belgeyi müdürlüğümüze getiren yaklaşık bin 111 işletme oldu. Biz bu işletmelerin hepsinin başvurusunu aldık ve sisteme girişini yaptık. Bundan sonraki süreçte protokol imzalanan bankalar aracılığıyla banka onayladığı takdirde kredi kullanım süreci tamamlanmış olacaktır. Veri tabanımızda şu anda 2 binden fazla kayıtlı KOBİ var. Bu işletmenin neredeyse yüzde 50'si gerekli belgeleri temin edip müdürlüğümüze başvurusunu yaptı.' diye konuştu.

Hazırlanan paketin kent ekonomisine ciddi katkılar sunacağını vurgulayan Gözek, belirlenen desteğin esnafa verilmesi halinde göç ve terör nedeniyle yaşanan durgunluğun yerini canlı bir piyasaya bırakacağını sözlerine ekledi.

Sanayi esnaflarından Mehmet Orhan Büyüksökmen, yaklaşık 30 yıllık esnaf olduğunu, böyle bir teşvikten ilk defa faydalandığını belirtti.

Kendilerine kredi desteği verildiği için mutluluğunu dile getiren Büyüksökmen, şöyle devam etti:

'Suriye'deki savaş nedeniyle çok göç aldık. Esnaf olarak Suriyelilerle işimizi paylaştığımız için iş oranımız da düştü. Biz ekonomik kriz yaşıyorduk ve ne yapacağımızı düşünüyorduk. Bu kredi bize can suyu oldu. Çok faydası olacağına inanıyorum. Güzel bir şey. Bu tür durumların daha çok olması lazım. Daha önceden Suriye kapısı açıkken insanlar oraya çalışıyordu şimdi orası da yok. Bu tür desteklerle düzeleceğine inanıyorum. Yerinde bir karar. Keşke daha önce yapılsaydı. Babam da 50 yıllık esnaf. Böyle bir destekle o da ilk kez karşılaşıyor. Böyle bir teşvikten faydalandığımız için başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.'

- 'Piyasaya taze kan geldi'

Bülent Savaşçıoğlu da hükümetin Kilis'e verdiği kredi desteğinin piyasaları canlandıracağını kaydederek, 'Geçtiğimiz yıl Suriye tarafından atılan roketler sonrası ekonomimiz ciddi anlamda zarar gördü. Şu anda Kilis'te bir korku var. Esnaf olarak kan ağlıyoruz. Kimse para harcamak istemiyor. Büyük bir kriz var. Uygulamadan çok memnunuz. Paramızı çektik çok şükür borçlarımızı ödedik. Devletimiz devamını getirirse daha iyi olur diye düşünüyorum. Bize büyük bir destek oldu. Piyasaya taze kan geldi.' ifadelerini kullandı.

Abdullah Dülger de yaşanan olumsuzluklardan piyasaların olumsuz etkilendiğini, açıklanan paketle rahat bir nefes alacaklarını söyledi.

Cengiz Alper de verilecek 40 bin liralık desteğin piyasaya çok büyük hareketlilik ve canlılık getireceğine inandığını aktardı.

Erdinç Toprak da sağlanan kredinin, şehre düşen roketler nedeniyle yaşadıkları sıkıntılı günlerin geride kalması adına önemli bir adım olduğunu dile getirdi.
Kaynak: AA