Diyarbakır Barosu'ndan Anayasa Değişikliğine İlişkin Açıklama

Diyarbakır Barosu, mecliste görüşülen anayasa değişikliğine ilişkin açıklama yaptı.

Diyarbakır Barosu'ndan Anayasa Değişikliğine İlişkin Açıklama
Diyarbakır Barosu’nda düzenlenen basın açıklamasını Baro Başkanı avukat Ahmet Özmen okudu. Özmen, Türkiye’de Ortadoğu’da yaşanan olumsuz gelişmelerin, bütün ağırlığıyla toplumsal yaşamlarına sirayet ettiğini ve etkisini sürdürdüğünü söyledi.

Özmen, anayasa değişikliğinin bütün toplumu ilgilendirmesi nedeniyle hazırlanma sürecine, teklif, görüşme ve oylama süreçlerinde toplumsal tüm kesimlerin katılım ve temsilinin sağlanması anayasa yapım süreçlerinin ve demokrasinin bir gereği olduğunu kaydetti.

Özmen konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Malum olduğu üzere, anayasalar toplumsal sözleşme niteliğindedir. Bu sözleşmenin bir tarafında toplum, diğer tarafın da devlet mekanizması bulunmaktadır. Bu haliyle yapılması istenen anayasal değişikler anayasayı toplumsal sözleşme olma vasfından uzaklaştıracak hatta bu vasfını kaybettirecektir. Başkanlık sistemi dahil olmak üzere bütün demokratik sistemlerin tartışmaya açılması makul ve kabul edilmesi gereken gelişmelerdir. Demokratik parlamenter sistemin temelinde cumhuriyet fikri yatmaktadır. Yönetsel bir sistem olan cumhuriyet yani halkın egemenliği bireysel özgürlük ve kolektif bağımsızlığı öncelemektedir. Bunun asıl sağlayıcı gücü ise yasama yürütme yargı güçlerinin birbirinden ayrılması ve eşit güçlerle donatılmasıdır. Önemle belirtmek isteriz ki anayasalar kişi iktidarını değil, halk iktidarını, eşitlik özgürlük ve adalet temelinde sağlamaya çalışan birer toplumsal mutabakat metinleridir. Diyarbakır barosu olarak her fırsatta ve her platformda dile getirdiğimiz üzere, bir darbe ürünü olan ve toplumun ihtiyaçlarını karşılamayan bundan dolayı da defalarca değişikliğe uğrayan mevcut 1982 anayasasının yerine yeni bir anayasaya ihtiyaç duyulduğuna ilişkin görüşümüzü bir kez daha tekrarlamak isteriz. Toplumun ihtiyacı olan demokratik sivil ve kuvvetler ayrılığına dayanan yeni bir anayasadır. Yeni bir anayasa yapım sürecinin başlatılmasını mevcut değişiklik taleplerini içeren paketinin sorunların çözümüne katkı sunmayacağına olan inancı ve yeni sorun alanları oluşturacağı kaygısıyla meclis gündeminden çekilmesini talep ediyoruz.”
Kaynak: İHA