Askere 'Kalpten' Hizmet

Doğuştan kalbinde 'aort damarı genişlemesi' hastalığı bulunan ve rahatsızlığından askerlik görevi sırasında haberdar olan er Ahmet Sarı, Çiğli Bölge Eğitim Hastanesindeki ameliyatla sağlığına kavuştu.

Kalbinde doğuştan 'aort damarı genişlemesi' hastalığı bulunan ve rahatsızlığı vatani görevini yaparken ortaya çıkan 20 yaşındaki er Ahmet Sarı, Çiğli Bölge Eğitim Hastanesinde geçirdiği ameliyatla sağlığına kavuştu.

İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğinden yapılan açıklamaya göre, İskenderun'da vatani hizmetini yapan er Ahmet Sarı (20), bir süre önce eğitim için geldiği İzmir'in Foça ilçesindeki birliğinde, komutanlarının dikkati sayesinde ölümden döndü.

Komutanlarının yönlendirmesiyle Çiğli Bölge Eğitim Hastanesinde yapılan kontrollerde, Sarı'nın kalbinden çıkan en büyük damar olan aortda normalden çok fazla genişleme olduğu tespit edildi. Doğuştan gelen rahatsızlığından daha önce haberdar olmayan Sarı, ilk etapta vatani görevini tamamlamak için ameliyat olmayı kabul etmedi, ancak doktorları durumun ciddiyetini anlatınca, ameliyatı kabul etti.

Doç. Dr. İhsan Sami Uyar liderliğindeki ekip tarafından ameliyata alınan Sarı, kısa sürede sağlığına kavuştu.

- Hastalığını vatani görevini yaparken öğrendi

Doç. Dr. Uyar, er Sarı'nın hastalığının doğuştan geldiğini, ancak bir çok vakada olduğu gibi daha önceden fark edilmemiş olduğunu belirtti.

Sarı'nın, komutanların dikkati ve başarılı geçen ameliyatla ölümden döndüğünü dile getirerek, ameliyatla ilgili şu bilgileri verdi:

'Aort kapağının üç kapakçığı olması gerekir. Bu hastamızda ik kapakçığın bulunduğunu tespit ettik. Ayrıca kalpten çıkan en büyük damar olan aort çapının da çok genişlediğini fark ettik. Normalde 55 milimetreden sonra ameliyat edilmesi gerekiyor çünkü yırtılma riski var. Askerimizin damarındaki genişlik ise 58 milimetreydi. Bu rahatsızlık maalesef çoğunlukla damar yırtıldığında fark ediliyor, bu hastamızın aortu askerlik görevi sırasında yırtılsaydı olduğu yerde kalırdı, ondan sonra da ciddi sorunlar yaşanabilirdi. Fakat zamanında fark edilmesi ve başarılı bir müdahale sonrasında, askerlik dahil işlerini rahatlıkla yapabilir hale geldi.'

Ameliyatın ardından hastaların günlük yaşama dönebildiğini, her türlü işini yapabildiğini aktaran Uyar, 'Burada önemli olan damarın yırtılmadan önce fark edilmesidir. Belki de yaptığı askerliğin hürmetine askerimizin de böyle bir şansı oldu. Hem onun açısından hem de komutanları açısından olumlu bir sonuç oldu. Bu özel bir ameliyattı ve hastanemizde de ilk defa yapıldı. Kendisine geçmiş olsun diliyorum.' ifadelerini kullandı.

- Silah arkadaşlarının yanına dönmek istiyor

Ameliyatla sağlığına kavuşan Ahmet Sarı da hastanedeki ilk muayenesinde ameliyat kararı verildiğini ancak askerlik görevini tamamladıktan sonra ameliyat olmak istediğini belirtti.

Durumunun ciddi olduğu ve sağlığına kavuştuktan sonra görevine dönebileceği söylendiği için ameliyat olmayı kabul ettiğini dile getiren Sarı, 'Bir an önce sağlığıma kavuşup silah arkadaşlarımın yanına dönmeyi ve vatani görevimi tamamlamayı istiyorum.' ifadelerini kullandı.

Hastane yönetimine ve ameliyatı yapan doktorlara teşekkür eden baba Abit Sarı (55) da, oğlunun böyle bir rahatsızlığı olduğunu bilmediklerini belirterek, hem komutanlarına hem de doktorlarına teşekkür etti.

- Asker ve ailelere hizmet veriyorlar

Kanun Hükmünde Kararname ile Askeri Hastanelerin Sağlık Bakanlığına bağlandığını hatırlatan Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi Yöneticisi Teoman Şen ise şu bilgileri verdi:

'Hastanemiz geçen 21 Mayıs'ta hizmet vermeye başladı. Hastanemiz henüz araştırma hastanesi değil ve devlet hastanesi statüsünde, amacımız bölge eğitim hastanesi olmaktır. Bütün özellikli olan ünitelerimizi sırasıyla hizmete sunuyoruz. Sağlık Bakanlığımızın da destekleriyle 17 Kasım 2016'da ilk açık kalp ameliyatımızı da yaptık. Ocak ayından itibaren 24 saat esasına göre bu hizmeti verecek konuma gelmek için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Foça'da askerliğini yapan askerimiz oldukça önemli bir kalp ameliyatını atlattı. Askeri hastaneler kapatıldıktan sonra tüm askeri personel ve ailelerinin tedavileri Sağlık Bakanlığına devredildi, bu hastamız da buna bir örnektir. Askerimize geçmiş olsun dileklerimizle acil şifalar diliyorum.'
Kaynak: AA