Tarihi Ali Paşa Çarşısı Yeniden Aydınlatıldı

Tarihi Ali Paşa Çarşısı, Edirne Vakıflar Genel Müdürlüğünün çalışmasıyla yeni aydınlatma sistemine kavuştu.

Aydınlatma çalışmalarının birinci etabı kapsamında kubbe ışıklandırılması için 35 led ampul kullanıldı. Çalışmaların ikinci etabında ise tek tip tezgah aydınlatması yapılacak.

Tarihi Ali Paşa Çarşısı Dernek Başkanı Yılmaz Sanış, gazetecilere yaptığı açıklamada, aydınlatma çalışmasıyla çarşının çehresinin değiştiğini söyledi.

Çarşının, Trakya ve Balkanların en büyük çarşılarından biri olduğunu belirten Sanış, 'Işıklandırma çalışmaları kapsamında ilk olarak kubbe aydınlatması yapıldı. Çarşımıza adeta güneş doğdu.' dedi.

Çarşının tarihi dokusunu bozmadan yeni bir yüze kavuşması için çalışmalar yapıldığını ifade eden Sanış, 3 aşamalı çalışmada öncelikle kubbenin aydınlatıldığını ve adeta çarşıya güneş doğduğunu belirtti.

Bundan sonra tezgah üzerindeki ışıklandırmaları yapacaklarını anlatan Sanış, şunları kaydetti:

'Tek tip tezgah aydınlatmasına gideceğiz. Bu çalışmayla görüntü kirliliğini ortadan kaldıracağız. Daha sonra uygun görülürse işletme planı dahilinde çarşımıza bir ısıtma ve soğutma sistemi kazandırmayı düşünüyoruz. 450 yıl önce yapılan bir AVM'yi bugünkü şartlarla tekrar AVM'lerle yarışır hale getireceğiz. Halkımız ve çarşı esnafımızdan çok olumlu dönüşler aldık. Tekrar ediyoruz çarşımıza güneş doğdu. İnşallah yaza kadar bu çalışmaları bitirip çarşının içindeki mevcut ambiyansı farklı bir hale getireceğiz. Çünkü çarşılar şehirlerin bir markasıdır. Çarşılar yaşadığı sürece şehirler yaşayacaktır. Kaldı ki hem Trakya'da hem Balkanlar'da bu kadar büyük kapasiteli çarşı yok. Bunu el birliğiyle yaşatmaya çalışıyoruz.'

Sanış, desteklerinden dolayı Edirne Valisi Günay Özdemir ve Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren'e de teşekkür etti.

Kaynak: AA