Macaristan'da Sivil Toplum Kuruluşları Tartışması

Hükümet Partisi Fidesz Grubu Başkan Vekili Nemeth: 'Soros imparatorluğu, sahte sivillerini küresel sermayeyi ve isteklerini ulusal hükümetlere dikte ettirmek için kullanıyor''.

Hükümet Partisi Fidesz Grubu Başkan Vekili Szilard Nemeth, ABD'li ünlü yatırımcı George Soros'un sivil toplum kuruluşlarını, kendi çıkarlarını yerel hükümetlere dikte ettirmek için kullandığını iddia etti.

Szilard Nemeth, Budapeşte'de düzenlediği basın toplantısında, Macaristan Ulusal Meclisi'nde, sivil toplum kuruluşları yöneticilerine mal bildirimi zorunluluğu getirilmesi yönünde yasa tasarısı hazırlanmasını değerlendirdi.

Amerikalı yatırımcı George Soros'un sivil toplum kuruluşlarını kendi çıkarlarını yerel hükümetlere dikte ettirmek için kullandığını iddia eden Nemeth, ''Soros imparatorluğu sahte sivillerini, küresel sermayeyi ve isteklerini ulusal hükümetlere dikte ettirmek için kullanıyor.'' diye konuştu.

Macaristan'ın sığınmacı politikasını sivil toplum kuruluşlarının çok ciddi bir şekilde eleştirmesinin de bu kapsamda olduğunu savunan Nemeth, ''Her türlü aracı kullanarak bu kuruluşları sıkıştırmak gerekli ve bence buradan temizlenmeli. Donald Trump'ın ABD başkanı seçilmesi ile bunun uluslararası fırsatının da geldiğini hissediyorum.'' dedi.

- ''Açıklamalar diktatörlük dönemini andırıyor''

Ana muhalefetteki Macar Sosyalist Partisinden (MSZP) yapılan açıklamada ise Szilard Nemeth'in açıklamalarına sert tepki gösterdi.

Sivil toplum kuruluşlarının tehdit edilmesine son verilmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, ''Fidesz Partisi Grubu Başkan Vekili Szilard Nemeth'in açıklamaları diktatörlük dönemini andırıyor. Sivil toplum kuruluşlarını sadece baskıcı rejimler tehdit eder. Nemeth Szilard istifa etmeli.'' ifadeleri yer aldı.
Kaynak: AA