Gambiya'daki Siyasi Kriz

ECOWAS üyesi ülke liderlerinin Gambiya ziyareti cuma gününe ertelendi.

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) üyesi ülkelerin liderleri, Gambiya'daki devlet başkanı seçiminin ardından yaşanan siyasi krizin çözümü için cuma günü ülkeyi ziyaret edecek.

Nijerya Devlet Başkanlığı Basın Sözcüsü Garba Shehu, liderlerin, Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari öncülüğünde oluşturulan heyetle Gambiya'ya gerçekleştirecekleri ziyaretin cuma gününe ertelendiğini bildirdi.

Shehu, heyetin, Gambiya Devlet Başkanı Yahya Jammeh'in talebi üzerine görüşmeyi erteleme kararı aldığını belirtti.

ECOWAS, daha önce de başkanlık seçimini kaybetmesine rağmen görevi bırakmayacağını açıklayan Jammeh'e anayasaya uyarak görevi bırakma çağrısında bulunmuştu.

Devlet Başkanı Muhammed Buhari'nin davetiyle başkent Abuja'da, ECOWAS üyesi Senegal, Gana ve Liberya devlet başkanlarının katılımıyla toplantı düzenlenmiş ve ECOWAS liderlerinin, bugün Jammeh'le bir toplantı yapmayı planladıkları kaydedilmişti.

Gambiya'da 1 Aralık'ta düzenlenen ve Jammeh'in kaybettiği devlet başkanı seçiminin galibi, Birleşik Demokratik Partisi (UDP) başkanı Adama Barrow olmuştu.

İlk etapta yenilgisini kabul eden Jammeh, daha sonra Gambiya Yüksek Mahkemesine itiraz etme kararı almış ve başta ECOWAS olmak üzere kendisine yönelik iktidarı bırakma çağrılarını reddetmişti. 1994'te askeri darbeyle iktidara gelen Jammeh, 1996, 2001, 2006, 2011'deki başkanlık seçimlerini kazanmıştı.

Kaynak: AA