CHP Genel Başkan Yardımcısı Budak Açıklaması

'Anayasa oylamalarının gizli olması Anayasa hükmü ama bu hüküm TBMM'de çiğneniyor. Böyle bir zihniyetin derdi, hukuk, demokrasi ve Türkiye olamaz'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, 'Anayasa oylamalarının gizli olması Anayasa hükmü ama bu hüküm TBMM'de çiğneniyor. Böyle bir zihniyetin derdi hukuk, demokrasi ve Türkiye olamaz.' görüşünü savundu.

Budak, yaptığı yazılı açıklamada, anayasa değişikliği oylamalarında bazı milletvekilleri tarafından pusulaların gösterilerek gizlilik hükmünün ihlal edildiğini ileri sürdü.

Anayasa'nın 175'inci, TBMM İçtüzüğü'nün 94'üncü maddesinde bu oylamaların gizli olacağına dair hüküm bulunduğunu hatırlatan Budak, AK Parti milletvekillerinin Anayasa'ya sadakat yeminlerini ve gizlilik hükümlerini ihlal ederek oy kullandıklarını iddia etti.

Budak, 'Anayasa oylamalarının gizli olması Anayasa hükmü ama bu hüküm TBMM'de çiğneniyor. Böyle bir zihniyetin derdi hukuk, demokrasi ve Türkiye olamaz.' değerlendirmesini yaptı.

Değişiklikle yasama, yürütme ve yargı konusunda 'partili cumhurbaşkanına' geniş yetkiler tanındığını vurgulayan Budak, kuvvetler ayrılığı ilkesinin tamamen yok edildiğini, her şeyin bir kişinin iki dudağı arasına sıkıştırıldığını öne sürdü.

Budak, 'Bu kadar yetki kime verilirse verilsin yanlıştır. Bana da verilse, Genel Başkanımıza da verilse yanlıştır. Bu yetkileri alan en demokrat biri bile diktatör olur, Hitler olur, Mussolini olur.' ifadesini kullandı.

Kaynak: AA