ANTGİAD'ın Konuğu, Bahar Oldu

Antalya Genç İşadamları Derneği'nin (ANTGİAD) Olağan Genişletilmiş üye toplantısının konuğu Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkan Vekili ve Antalya Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar oldu.

Rixos Downtown Hotel'deki toplantıya ANTGİAD Başkanı Volkan Barutcu, ANTGİAD 18'inci Dönem Başkanı Mustafa Alanyalı ve çok sayıda ANTGİAD üyesi genç iş adamı katıldı.

OSB Başkanı Bahar, 'Sanayi ve Ekonomik Stratejiler' konulu bir konuşma yaptı.

Ülke ekonomisi hakkında değerlendirmelerde bulunan Bahar, iş dünyası olarak 'inadına ekonomi' diyerek, her zeminde bunu dile getirdiklerini, ülkeye katkı sağlamaya, kendilerinden bekleneni yapmaya gayret gösterdiklerini söyledi.

Türkiye'nin orta gelir tuzağında olduğu fakat ondan önce orta teknoloji ve ara ürün tuzağında olduğuna dikkat çeken Bahar, şöyle devam etti:

'Bugün bunu dolar kurundaki artış nedeniyle fazlasıyla hissediyorsunuz. Ürettiğimiz her malın yüzde 70'ini, teknolojik ürünlerde ise yüzde 80'in üzerinde ithal eder konumdayız. Bu cari açığın ana sebebidir. Bizim dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisinden biri olmak gibi bir hedefimiz vardı. Şu an 18’inci sıradayız ve 10'uncu ekonomiye yani Hindistan'a yetişmemiz için Hindistan’ın 2023 yılına kadar hiç büyümemesi, bizim ise her yıl yüzde 18 büyüme kaydetmemiz gerekiyor.'

Bu işi başarmak zorunda olduğumuzu kaydeden Bahar, çözüm için yapısal reformları işaret etti.

İç tasarrufların artırılmasının zorunlu olduğunu belirten Bahar, 'Sadece kanunlarla olacak şey değil. Hükümetimizin çok iyi niyetle çıkardığı kanunlar var ama mevzuat ve uygulamada sıkıntılar var. Bunda hepimizin sorumluluğu var. Yerli malı anlamında bir dirayet ortaya koymalıyız. Fakat yüzde 65-70 ithalatla dönen bir durumda yerli malı gibi bir acı reçete yok. Vergi reformu denildiğinde ilk artırılan dolaylı vergidir. Vergilerin hakkaniyetli alınması lazım. Dolaylı vergi kolaylı vergidir. Hukuk, adalet, ticaret hukuku, eğitim bütün bunların hepsi yapısal reformlar içinde sayılabilecek şeylerdir.' ifadelerini kullandı.

Bahar, genç iş adamlarına 'umudunuzu hiç bir zaman kaybetmemeniz gerekiyor' diye seslendi.

Sanayicinin umutlu olmak zorunda olduğunu belirten Bahar, sanayiciyi iki kanatlı bir meleğe benzettiğini belirterek, 'Kanatlarından biri cesaretten, diğeri korkudan oluşuyor. Birini alırsak, bir kuşun kanadını alınca nasıl etrafında acı çekerek düşeceğini gözünüzde canlandırın.' diye konuştu.

ANTGİAD üyelerinin sorularını yanıtlayan Bahar'a günün anısına ANTGİAD Başkanı Volkan Barutcu teşekkür plaketi verdi.

Kaynak: AA