'Sıfır Enerji İçin Kentsel Dönüşüm Büyük Fırsat'

Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Hinginar: 'AB'nin gündeminde 'sıfır enerji' tüketimi var' 'Şu anda kentsel dönüşüm sürecinde olmamız konutlarda enerji tasarrufunun artırılması açısından büyük bir fırsat sunuyor'.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, sıfır enerji tüketimi için kentsel dönüşümün büyük bir fırsat sunduğunu bildirdi.

Hinginar, ocak ayının ikinci haftası kutlanan Enerji Tasarrufu Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin yıllık enerji faturasının 60 milyar dolar seviyesinde bulunduğunu, bunun yarısının da konutlardaki enerji tüketiminden kaynaklandığını ifade etti.

Avrupa Birliğinin (AB) gündeminde 'sıfır enerji' tüketiminin olduğunu belirten Hinginar, Türkiye'nin de bu yönde kararlar alması ve harekete geçmesi gerektiğine dikkati çekti.

Hinginar, enerji ihtiyacının yüzde 70'inin ithalat yoluyla karşılandığını belirterek, 'Yapılacak tasarrufla cari açık düşürülebilir. Şu anda kentsel dönüşüm sürecinde olmamız konutlarda enerji tasarrufunun artırılması açısından büyük bir fırsat sunuyor. Kentsel dönüşüm, özellikle daha etkin bir enerji verimliliği sağlanması, sağlıklı çevre ortamına kavuşulması açısından oldukça önemli.' ifadelerini kullandı.

- Enerji Verimliliği Eylem Planı

Türkiye'de çalışmaları devam eden Enerji Verimliliği Eylem Planının yayınlanması gerektiğine değinen Hinginar, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji teknolojileri ile ilgili Ar-Ge faaliyetlerinin teşvik edilmesinin önemini vurguladı.

Hinginar, yeni ve mevcut binalarda 'Enerji Kimlik Performansı' hesaplama yöntemlerinin geliştirilmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

'Ayrıca tüm stratejilerin ülke genelinde yaygınlaştırılması amacıyla özel sektörü de kapsayacak bir Enerji Verimliliği Ajansı'nın yapılandırılması, sistemin başarısı için ilk uygulamalar arasında görülmeli. Bina stoku başta olmak üzere, gerekli veri tabanlarının oluşturulması ve sürekli yenilenmesi için ulusal ölçme değerlendirme sistemlerinin geliştirilmesi gerekiyor. Kamu binalarının enerji verimliliği konusunda örnek teşkil etmesi gerekiyor.

Bu çerçevede TS EN 50001 Enerji Yönetim Sistemi zorunlu hale getirilmeli. Öncelikle okul, hastane gibi kamu binalarında mutlaka enerji izleme-yönetim sistemi kurulmalı. Ülkemizdeki Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketlerinin güçlendirilmesi, yurt dışındaki ESCO şirketleri benzeri bir yapıya kavuşması ve Enerji Performans Sözleşmelerinin yaygınlaştırılması için gerekli altyapının kurulması gerekmektedir.'

Fethi Hinginar, enerji verimli ve yenilenebilir enerji teknolojileri için uluslararası know-how teknik destek proje olanaklarının değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Yurt içinde enerji verimli malzeme, cihaz ve sistemlerin test ölçümleri için akredite laboratuvarlarının oluşturulması ve var olanların sayılarının artırılmasına ihtiyaç bulunduğuna dikkati çeken Hinginar, çevre ve yeşil finansman boyutları ile ilgili uluslararası ortaklıkların geliştirilmesinin de önem taşıdığını kaydetti.

Kaynak: AA