Cumhurbaşkanı Erdoğan Kaymakamlara Hitap Etti Açıklaması (3)

'Teröre odaklanıp ekonomiyi ihmal edersek, terörün önünü açmış oluruz, yatırımlarımızı yürütürken güvenlikten ödün verirsek ikisini birden kaybederiz' 'İlçesindeki, şehrindeki tek bir insanı, tek bir aileyi dahi mağdur, mazlum durumda bırakan idareci, diğer konularda ağzıyla kuş tutsa benim nezdimde başarısızdır. Önce insan'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Teröre odaklanıp ekonomiyi ihmal edersek, terörün önünü açmış oluruz, yatırımlarımızı yürütürken güvenlikten ödün verirsek ikisini birden kaybederiz.' dedi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde 'Kaymakamlar Toplantısı'nda konuşan Erdoğan, yaşanan tecrübelerin aynı anda hem terörle mücadele etmeyi hem dış politikada etkinlik kurmayı hem yatırımları sürdürmeyi hem de hedeflerden kopmamayı öğrettiğini söyledi.

Erdoğan, 'Teröre odaklanıp ekonomiyi ihmal edersek, terörün önünü açmış oluruz, yatırımlarımızı yürütürken güvenlikten ödün verirsek ikisini birden kaybederiz. Küresel gündemin hercümercine kapılıp 2023 hedeflerimizden saparsak istikametimizi tümden yitiririz. Türkiye, bugün işte bu gündemlerinin hepsini birden aynı titizlikle, aynı hassasiyetle takip ediyor. Bu kolay bir süreç değildir.' değerlendirmesini yaptı.

Avrupa ülkelerinin, bu konulardan herhangi biri öne çıktığında, diğer hususlarda paniklediklerine dikkati çeken Erdoğan, '2008 küresel finans krizinde geçtiğimiz yıllardaki mülteci sorununda, terör olaylarında nasıl savrulduklarını hep birlikte gördük. Ülkemiz ise tüm bu sıkıntılara rağmen kendi gündeminden kopmadan yolunda yürümeye devam ediyor.' diye konuştu.

- 'Başarılı hikayeleri ortaya koymanızı bekliyorum'

Kaymakamlardan, görev yaptıkları yerlerde, çok yönlü başarı hikayeleri ortaya koymalarını beklediğini bildiren Erdoğan, 'Bir yandan terör örgütlerine nefes aldırmazken bir yandan asayişi sıkı tutmanız, aynı zamanda fakir fukarayı sahipsiz bırakmamanız, bununla birlikte ilçenizin, şehrinizin geleceği için önemli yatırımları takip etmeniz mümkündür.' dedi.

'Vali yardımcılarımıza, kaymakamlara bir tavsiyede bulunacağım' diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Şu anda kış mevsimindeyiz. Yeri geldiği zaman, icabında kömür ihtiyacı olanlar mı var? Daha önce de bunları söyledim, sizler şoförün yanına oturmalısınız, onunla beraber kömür ihtiyacı olanlara adeta kamyonla kamyonetle kömürü bizzat kendiniz götürüp teslim etmelisiniz. Gıda ihtiyacı olanlar mı var? İcabında kamyon, kamyonetle gidip onların gıda ihtiyaçlarını bizzat teslim etmelisiniz ki bununla adeta sizler, bir Hazreti Ömer misali o kapıları açıp, 'Kaymakam filanca geldi, duydum ki kömür ihtiyacınız var kömürünüzü getirdim, duydum ki gıda ihtiyacınız var gıdanızı getirdim, duydum ki evde çocukların giyecek ihtiyacı var, giyeceğinizi getirdim' demelisiniz. İşte bu kaymakam unutulmaz ve bu dalga dalga o ilçede yansır. Herkes der ki 'Bizim böyle bir kaymakamımız vardı, ummadığımız anda kapıyı çalar, ihtiyacımızı sorar, ummadığımız anda ihtiyacımızı tespit etmiş, onu getirir bize teslim ederdi'. Türkiye'de işte bu idareci profilini ortaya koymalısınız. Hep birlikte de bu işleri takip etmek durumundayız.'

Erdoğan, özellikle vatandaşların kendilerini sahipsiz hissetmemelerinin çok önemli olduğunun altını çizerek, 'Tayyip Erdoğan için el, göz, kulak, ayak sizsiniz, Başbakanımız için sizsiniz, bakanımız için sizsiniz. Siz varsanız bizim elimiz, ayağımız, gözümüz neyse var, siz yoksanız orada biz de olmayız.' değerlendirmesini yaptı.

Yurt dışındaki vatandaşlarla 83 milyonluk bir Türkiye bulunduğuna dikkati çeken Erdoğan, onun için bu adımı çok hassas atmak gerektiğine işaret etti. Erdoğan, şöyle konuştu:

'İlçesindeki, şehrindeki tek bir insanı, tek bir aileyi dahi mağdur, mazlum durumda bırakan idareci diğer konularda ağzıyla kuş tutsa benim nezdimde başarısızdır. Önce insan. Eğer biz insanımıza sahip çıkarsak onlar terör örgütleriyle mücadelemizde de darbeciler karşısında da ekonomik saldırılar karşısında da bizim yanımızda yer alacaklardır, hiç endişeniz olmasın.

Şayet insanımızı küstürürsek diğer mücadeleleri zaten kazanamayız. Aynı şekilde şehit yakınlarımıza ve gazilerimize özel önem vermeliyiz. Bu vatandaşlarımızdan tek birinin dahi incinmesine, gönlünün kırılmasına, kendini sahipsiz hissetmesine ben rıza gösteremem. Benim temsilcim olarak sizin de rıza göstermemeniz lazım. Bunu sizlerden, Allah için istiyorum. Aynı şey; benim yıllardır mesai arkadaşım olan Başbakanımızın da istemediğini biliyorum, bakanımızın da istemeyeceğini biliyorum. Sizin de bir eksiğiniz neyse bunları anında bakanlığımıza bildirmelisiniz. 'Şu konuda şu eksiğimiz var'. Bunları anında bizler gideririz. Çünkü bu ülkede Allah'ın izniyle yok yoktur. Biz o devreleri artık geride bıraktık. 14 yıl önce belki vardı ama şimdi böyle bir sıkıntımız bizim yok. Evelallah bu sorunların hepsini çözeriz. Yeter ki iletişimi iyi kuralım.'

- 'Ekonomiyi ayağa kaldırmalıyız'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonominin bu dönemde, özel önem vermeleri gereken bir başka alan olduğunu belirtti.

Erdoğan, kaymakamlara 'Sizlerden şehrinizin, ilçenizin ekonomik potansiyelini harekete geçirecek her türlü çabayı göstermenizi özellikle rica ediyorum. Üretimi, ticareti, ihracatı, istihdamı artırmaya yönelik faaliyetleri destekleyerek, teşvik ederek, gerekiyorsa öncülük ederek ekonomiyi ayağa kaldırmalıyız. Eğitim, sağlık, ulaşım, enerji, spor gibi hizmetler alanlarında vatandaşlarımızın memnuniyetini artırmaya yönelik çalışmaları kesintisiz sürdürmeliyiz.' sözleriyle seslendi.

Görev yaptıkları yerlerin potansiyelini harekete geçirmeye matuf projeler ile ilgili bakanların her türlü desteği vereceğini kaydeden Erdoğan, 'Tıkandığınız noktalarda, İçişleri Bakanlığımızı devreye almaktan, Başbakanlığımıza, gerekiyorsa bakın açık söylüyorum Cumhurbaşkanlığına ulaşmaktan çekinmeyin.' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Kollarını sıvayıp işin içine giren her idareci benim yol arkadaşımdır, bu kadar açık ve net söylüyorum. Niyet hayır, akıbet hayır derler. Eğer siz hayırlı bir niyetle yola çıkarsanız kendinize destek olacak çok kişi, çok kurum bulursunuz hiç endişe etmeyin.' dedi.

10 Ocak İdareciler Günü'nü de kutlayan Erdoğan, kaymakamlara çalışmalarında başarı diledi.

Erdoğan'ın konuşmasının ardından yemeğe geçildi.

(Bitti)
Kaynak: AA