STK'lardan Açığa Alınan Öğretmenlerle İlgili Açıklama

Diyarbakır’da toplanan bir grup sivil toplum kuruluşu temsilcisi, dün açığa alınan öğretmenlerle ilgili açıklamalarda bulundu.

STK'lardan Açığa Alınan Öğretmenlerle İlgili Açıklama
Aralarında Diyarbakır Barosu, İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi ve Diyarbakır Tabip Odası’nın bulunduğu bir grup STK temsilcisi, Diyarbakır Barosu’nda basın açıklaması düzenledi.

Grup adına basın açıklamasını okuyan Diyarbakır Barosu Başkan Vekili Av. Ahmet Özmen, Diyarbakır’daki toplum olarak, darbe girişiminin başarısızlığa uğramasının ardından gelişen süreçte ciddi ve sistematik yaptırım dalgalarını gözlemlediklerini söyledi.

Özmen, “Başbakan Binali Yıldırım’ın en son Diyarbakır ziyareti sırasında yaptığı açıklamada 14 bin civarında öğretmenin PKK ile ilişkileri gerekçe gösterilerek görevlerinden uzaklaştırılacaklarını ifade etmesi ve hemen ardından Milli Eğitim Bakanlığı’nca soruşturma ve yargı makamlarınca yargılama süreçleri gerçekleştirilmeden 11 bin 285 öğretmenin açığa alındığının açıklanması bir başka hukuksuzluk örneği olarak karşımıza çıkmıştır. Demokrasinin vazgeçilmezi olan sendikaların ve üyelerinin sendikal faaliyetlerinin krimanilize edilerek suç olarak adlandırılması örgütlenme özgürlüğünün tamamen ortadan kaldırılması anlamına gelmektedir. Ayrıca bu durum İdarenin iş ve işlemlerinde demokrasinin içselleştirilmediği, hukuk dairesinde hareket edilmediğini de ortaya koymaktadır. Sonuçsuz kalan darbe girişimi sonrasında, etkin bir inceleme ve soruşturma yapılmadan, yargısal yollarla hak arama özgürlükleri ellerinden alınarak, on binlerce kişinin görevden uzaklaştırılması, barış talebinde bulunan akademisyenlerin ihraç edilmesi, on binlerce kamu emekçisinin açığa alınması, adeta bir karşı darbe yaşıyormuşuz izlenimini doğurmaktadır. Sivil toplum kuruluşları olarak, yargısal sürecin hukuksuzluğa dönüştürerek muhalefetin tasfiye edilmesini kabul edilemez buluyor, bu duruma karşı hukuksal ve demokratik yollardan her türlü mücadeleyi sürdüreceğimizi belirtmek istiyoruz. Tüm ilgili ve yetkilileri yaşanan bu hukuksuzluklara son vermeye öç alma duygusundan sıyrılıp hukuk çerçevesinde davranmaya davet ediyoruz” dedi.

Kaynak: İHA