Sanayi Ciro Endeksi Azaldı

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi, temmuzda bir önceki aya göre yüzde 7,7 geriledi.

Sanayi Ciro Endeksi Azaldı
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi, temmuzda bir önceki aya göre yüzde 7,7 azaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayına ilişkin sanayi ciro endeksi verilerini açıkladı.

Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi, temmuzda bir önceki aya göre yüzde 7,7 düştü. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, temmuzda hazirana kıyasla madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 21,5, imalat sanayi sektörü endeksi de yüzde 7,3 azaldı.

Takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi, geçen yılın temmuz ayına göre yüzde 2,4 geriledi. Sanayinin alt sektörlerine bakıldığında, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi 12,7, imalat sanayi sektörü endeksi ise yüzde 2,1 azaldı.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında, temmuzda bir önceki aya göre en fazla azalış yüzde 11,8 ile enerjide gerçekleşti.

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, temmuzda hazirana kıyasla en yüksek azalış yüzde 25,6 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatında gerçekleşti. Bu azalışı yüzde 21,2 ile diğer imalatlar ve yüzde 18,2 ile ağaç, ağaç ve mantar ürünleri (mobilya hariç) imalatı takip etti.

Temmuzda hazirana göre en yüksek artış ise yüzde 43,2 ile tütün ürünlerinin imalatında gerçekleşti. Bu artışı yüzde 5,1 ile deri ve ilgili ürünlerin imalatı ve yüzde 2 ile içeceklerin imalatı takip izledi.
Kaynak: AA