Kutsal Topraklardaki Hac Heyecanı

Suudi Arabistan'ın, 2016 hac organizasyonu kapsamında hacı adaylarına 25 hastane ve 158 sağlık merkezinde 26 bin personelle sağlık hizmeti verdiği belirtildi Hac Organizasyonu Sağlık Heyet Başkanı ve Mekke Bölgesi Sağlık Müdürü Dr. Belcun: 'Hac organizasyonunu sağlık bölümünü dört ayak üzerine kurmuş bulunuyoruz. Mekke, Medine, havaalanları ve kutsal mekanlar. Buralarda 26 bin personelle hizmet veriyoruz. 6 bin yatak, 530 yoğun bakım ünitesi ve 871 büyük küçük ambulans hazır tutuluyor' 'Ülkemize gelen tüm hacı adaylarına sağlık hizmetlerini ücretsiz sunuyoruz. Ülkemizde 71 ülkenin sağlık ekipleri bulunuyor. Bunlardan 6 ülkenin Mekke'de hastanesi var. Türkiye, hastanesi olan ülkelerden'

Hac heyecanının yaşandığı kutsal topraklarda Suudi Arabistan'ın sayıları 2 milyonu bulan hacı adaylarına 25 hastane ve 158 sağılık merkezinde 26 bin personelle sağlık hizmeti sunduğu belirtildi.

Suudi Arabistan 2016 Hac Organizasyonu Sağlık Heyet Başkanı ve Mekke Bölgesi Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Belcun, Mekke, Medine, Havaalanları ve kutsal mekanlar olmak üzere dört ayak üzerine kurdukları sağlık hizmetlerini, 2 milyonu bulan hacı adaylarına hiçbir ücret talep etmeden verdiklerini söyledi.

- '6 bin yatak, 530 yoğun bakım ünitesi'

Mina Hastanesi'nde AA ekibini kabul eden Dr. Belcun yürütülen sağlık hizmetleri hakkında açıklamalarda bulundu. Geçen yılda yapılan eleştirileri dikkate alarak yeniden bir organizasyon gerçekleştirdiklerini ifade eden Belcun, 'Bu yılki hazırlıkları geçen yıllarda yapılan eleştirileri ve şikayetleri göz önünde bulundurarak yeniden planladık. Bu hazırlıkları tamamladıktan sona hacılardan talep ettiğimiz kriterleri, Suudi Arabistan'ın elçilikleri vasıtası ile ülkeye gelecek hacılara iletilerek kendilerini o şekilde hazırlamaları sağlamaya çalıştık. Ülkeye hava, kara ve deniz yolundaki sınır kapılarından ve havalimanlarından bu kriterler kontrol edilerek hacılar ülkeye alındı.' dedi.

Yapılan kontrollerin ardından herhangi bir sağlık problemi olan hacı adaylarını sağlık kuruluşlarına yönlendirerek tedavi etmeye çalıştıklarını anlatan Dr. Belcun, 'Bu organizasyon kapsamında 26 hastane ve 158 sağlık merkezinde 26 bin personel ile hacı adaylarına sağlık hizmeti veriyoruz. Bu hastanelerimizde 6 bin yatağımız mevcuttur. 530 adet yoğun bakım ünitemiz var. Hacı adaylarının hastaneler ulaşımı konusunda 871 adet büyük ve küçük ambulans hazır tutuluyor. 38 adet de hava aracımız hizmet verecek' diye konuştu.

- 'Sağlık hizmetleri organizasyonu dört ayak üzerine kuruldu'

Hac organizasyonu çerçevesinde sağlık hizmetlerini Mekke, Medine, havaalanları (sınır kapıları ile mikatlar) ve kutsal mekanlar (Müzdelif, Mina ve Arafat) olarak ayırdıklarını dile getiren Dr. Belcun, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Burada hacılarına sağlık hizmetleri veren her ülke bizim partnerimizdir. Dolayısıyla onlarla koordineli çalışıyoruz. Onlar hastalara ilk müdahaleleri yaptıktan sonra ağır vakaları bize gönderiyorlar. Biz hastanelerimizde gerekli her türlü müdahaleyi gerçekleştiriyoruz. Ancak çok vaka ile karşılaşmamak için hacı adaylarımızdan özellikle yanlarında şemsiye bulundurmalarını, bol bol su içmelerini, gıdalarını eksik etmemelerini ve güneşten kaçınmalarını tavsiye ediyoruz. Bunlar yapıldıkça işlerimiz kolaylaşır.'

- '6 ülkenin hastanesi var'

Kutsal mekanlarda sağlık ekibi olan Müslüman ülke yasının 71 olduğunu, bunlardan 6'sının hastanesinin faaliyet gösterdiğini ve Türkiye'nin de bu ülkelerin ilk sırasında yer aldığını aktaran Belcun, açık ve kapalı kalp ameliyatları olmak üzere her türlü ameliyatı gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Şimdiye kadar çok yoğun bir iş akışlarının olmadığını her şeyin normal seyrinde devam ettiğini, ancak cumartesi günü yani hacı adaylarının Arafat'a çıkmalarıyla birlikte yoğunluklarının artacağını söyleyen Belcun sözlerini şöyle tamamladı:

'Sağlık Bakanlığımızın imkanlarının yanı sıra Suudi Arabistan Kızılayı'nın sahip olduğu ambulans helikopter ve hasta nakil araçları ve sağlık çalışanları da en iyi hizmeti sunmak için çaba harcayacaklar. Bizler, acil servisler, sağlık merkezleri ve hastanelerimizde bütün hacı adaylarımıza sağlık hizmetlerini ücret almadan sunuyoruz. Sağlık Bakanlığı, hacı adaylarına hizmet etmek için tüm maddi imkanlarını seferber etti. Tabii bu çalışmaları Kral Selman'ın talebi, Sağlık Bakanı Tevfik Rabie'nin de direktifleri ile yerine getiriyoruz. Ve biz biliyoruz ki hacılara hizmet etmek bizim için en büyük hizmettir. Bundan dolayı yaptığımız hiç bir çalışma için ücret almıyoruz.'
Kaynak: AA