Küçükbaş Kurbanlıklar Şanlıurfa'dan

Hayvancılığın önemli merkezlerinden Şanlıurfa'da yetiştirilen başta ivesi olmak üzere çok sayıda küçükbaş hayvan, Kurban Bayramı öncesi çeşitli kentlere gönderiliyor Şanlıurfa Canlı Hayvan Pazarı Derneği Başkanı Çiftçi: 'Kurban Bayramı dolayısıyla günde ortalama 20 bin küçükbaş hayvanı başta Adana, İzmir ve Hatay olmak üzere bir çok kentte gönderiyoruz' Besici Mehmet Turan: 'Biz hayvanları merada otlatarak besliyoruz, yem ve ilaç pek kullanmıyoruz, o yüzden her bayram öncesi Türkiye'nin değişik illerinden özel müşterilerimiz oluyor'.

HALİL FİDAN - Türkiye'de küçükbaş hayvancılığın önemli merkezlerinden Şanlıurfa'da yetiştirilen koyunlar, İzmir, Gaziantep, Adana ve İçel gibi kentlerdeki pazarlarda görücüye çıkıyor.

Yaklaşık iki milyon küçükbaş hayvanın bulunduğu Şanlıurfa'da daha çok Siverek ile Viranşehir ilçeleri ve merkeze bağlı Tek Tek Dağları bölgelerinde hayvancılıkla uğraşan aileler, Kurban Bayramı'na sayılı günler kala yoğun bir çalışma yürütüyor.

Uzun ve zahmetli bir yolculuğun ardından yetiştirdikleri hayvanları pazarlara getirmeye başlayan üreticiler, fiyatların istenilen seviyede olduğunu ve bereketli bir sezon geçirmeyi hedeflediklerini belirtiyor.

Hayvanlar, kentin bir çok noktasında kurulan pazarların yanı sıra çeşitli illerden gelen alıcılara satılıyor.

Şanlıurfa Canlı Hayvan Pazarı Derneği Başkanı İzzet Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bayramın yaklaşmasıyla pazarda yoğunluğun yaşandığını ve talebi karşılamakta zorlandıklarını söyledi.

Bölgede yetişen ve etlerinin lezzetli olmasıyla bilinen küçükbaşların kentteki vatandaşların yanı sıra Türkiye'nin çeşitli kentlerinden gelen esnaftan da ilgi gördüğünü anlatan Çiftçi, 'Son günlerde yoğunluğumuz iyice arttı, talebi karşılamakta zorlanıyoruz. Ülkenin bir çok kentinden siparişler alıyoruz. Kurban Bayramı dolayısıyla günde ortalama 20 bin küçükbaş hayvanı başta Adana, İzmir ve Hatay olmak üzere bir çok kente gönderiyoruz. Yoğunluğumuz bayram bitene kadar devam edecek, ilgiden memnunuz.' dedi.

Çiftçi, merada otlayan hayvanların etlerinin daha lezzetli olduğunu ve bu nedenle Şanlıurfa'daki kurbanlıkların ilgi gördüğünü sözlerine ekledi.

- Onlar için 'kurban' çifte bayram

Bin bir emekle hayvanlarını bu güne hazırlayan besiciler ise sabahın ilk ışıklarında hayvanlarını pazarlara ulaştırıp kurban ibadetini gerçekleştirmek isteyen vatandaşlarla kıyasıya bir pazarlığa girişiyor.

Besicilerden Mehmet Turan, hayvancılığın zor bir meslek olduğunu ve uzun süredir Kurban Bayramı'na hazırlandıklarını belirtti.

Son günlerde tatlı bir yorgunluk yaşadıklarını ifade eden Turan, 'Yaklaşık 100 hayvanı kurbanlık olarak besledik, tabii bu kolay olmadı, tüm aile gece gündüz çalıştık. Şimdi ise heyecanlıyız, inşallah emeklerimizin karşılığını alırız, fiyatlar iyi gibi duruyor umarım düşmez. Biz hayvanları merada otlatarak besliyoruz, yem ve ilaç pek kullanmıyoruz, o yüzden her bayram öncesi Türkiye'nin değişik illerinden özel müşterilerimiz oluyor.' dedi.

Yıllardır besicilik yapan Halil Çiftçili de kurbanlık fiyatlarının geçen yıldan yüksek olduğunu dile getirerek, Kurban Bayramı'nın kendileri için ayrı bir öneme sahip olduğunu belirtti.

Vatandaşlara kurbanlıkları son güne bırakmamaları çağrısında bulunan Çiftçili, şöyle konuştu:

'Yaklaşık bir yıldır bugünleri bekliyorduk diyebiliriz, çok zahmet çektik ve emeğimizin karşılığını almak istiyoruz. İnşallah hem bizim hem de alıcılar için güzel bir dönem olur. Yaklaşık bir haftadır pazarlarda yoğunluk başladı, dolayısıyla biz de bu dönemde daha çok yoruluyoruz ama bu dert değil. Vatandaşlarımızdan isteğimiz kurbanlıklarını son güne bırakmasınlar, kimileri fiyatlar düşer diye bekliyor ama fiyatlar düşmez. Çünkü hiç bir besici hayvanı zararına satmaz. Bizim onlardan ricamız, gelip bu dönemde hayvanlarını alsınlar hem onlar yorulmasın hem de bir rahat nefes alalım.'

Üreticilerden Mahsun Yıldırım da yoğun bir sürece girdiklerini ifade ederek, bayrama kadar hayvanlarla yatıp kalktıklarını dile getirdi.
Kaynak: AA