KKB Ve TESK İşbirliği Protokolü İmzalandı

Kredi Kayıt Bürosu (KKB) ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) esnafın ticari ve ekonomik faaliyetlerini güvenle yürütebilmeleri için işbirliği gerçekleştirdi. Esnaf ve sanatkarlar, Kredi Kayıt Bürosu’nun ürün ve hizmetleri ile ticari faaliyetlerinde iş yaptıkları ve çek aldıkları şirketlerin risk raporlarını görerek kendilerini güvenceye alabilecek.

KKB Ve TESK İşbirliği Protokolü İmzalandı
Kredi Kayıt Bürosu (KKB) ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu’nun (TESK) esnafın ticari ve ekonomik faaliyetlerini güvenle yürütebilmesi için yapılan işbirliği protokolü Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ve KKB Genel Müdürü Kasım Akdeniz’in katıldığı törenle imzalandı.

Protokol kapsamında, esnaf ve sanatkarlar bundan sonraki ticari faaliyetlerinde alacak ve borçlarının yönetimini sağlıklı yapabilmeleri için Kredi Kayıt Bürosu’nun sunduğu özel Esnaf Paketi’nden yararlanacak. İşbirliği ile esnafa güvenli ticaretin yolu açılıyor.

İmza töreninde konuşma yapan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Ağustos ayında KKB ile ortak çalışma çerçevesinde Karekodlu Çek Yasası’nın çıkarıldığını vurgulayarak, ticarette itibar ve güvenin, esnafın alacağının tahsilinin esnaf ve sanatkarların güvenli finansmanının ekonomi açısından çok önemli bir düzenlemeye gidildiğini söyledi.

Karekodlu Çek Yasası ile çeke yeniden itibar kazandırıldığını belirten Tüfenkçi, KKB altyapısı ile kullanılacak olan Karedodlu Çek sistemi ile esnafın daha güvenli çek alabileceğini belirtti.

Tüfenkci, TESK ile KKB’nin bugün imzaladığı protokol ile alacak güvencesi açısından önemli bir adım atıldığının da altını çizdi.

Sahte çek sorununa çözüm

Protokol çerçevesinde başlatılan uygulamayı cep telefonu ile deneyen Tüfenkçi, uygulama ile çek sahibi ve verilen çekin geri ödeme hikayesi ve güvencesini canlı olarak kontrol etti. Uygulamanın özellikle küçük esnafı sahte çek, geri ödeme riski olan çek sisteminden koruyacağını belirten Tüfenkci, ticarette güvenli ekonomik ilişkinin ve alacak tahsilatının çok önemli olduğunu söyledi.



TESK olarak, 2 milyonu aşkın esnaf ve sanatkar kitlesinin ekonomik ve sosyal açıdan geliştirilmesine yönelik faaliyetlerin ve projelerin hayata geçirilmesinin en büyük hedefleri olduğunu belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Kitlenin ekonomiye sağladığı katkıyı ve rekabet gücünü arttırmak, hizmet kalitesi ve kapasitesini arttırarak, 21. yüzyıla taşıyacak kalite ve yeterlilikte destek sunabilmek en büyük görevimizdir" dedi.

"Karekodlu Çek Sistemi ile esnaflar ve sanatkarlar daha güvenli ticari faaliyetlerde bulunabilecekler"

Piyasanın en etkili ödeme aracı olan çekli ödemelerde yaşanan sahtecilik, dolandırıcılık ve karşılıksız çek gibi olumsuzlukların önüne geçebilmek için Karekodlu Çek Sisteminin 15 Haziran 2015’te kullanıma geçtiğini vurgulayan Palandöken, "Ticari hayatın içinde bulunan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu üyelerinin ticari ve ekonomik faaliyetlerini güvenle yürütebilmeleri için Kredi Kayıt Bürosu (KKB) ile işbirliği yapılması konusunda mutabık kalınmıştır. Çek ile yapılan alışverişleri daha güvenli hale getirerek ticareti daha kolay ve hızlı işlemesini hedefleyen sistem ile keşidecinin geçmiş çek ödeme alışkanlığı tek tıkla görülebilecektir. Bu işbirliğine imza koyarak; esnaf ve sanatkarlarımızın bundan sonraki ticari faaliyetlerinde daha güvende olmasını, alacak ve borçlarının yönetimini sağlıklı yapabilmeleri için Kredi Kayıt Bürosunun çek ve risk raporlarından ve diğer hizmetlerinden yararlanabilmesi amaçlamaktadır. Başlangıç olarak da, TESK’e bağlı Oda, Birlikler ve Federasyonlar kanalıyla başvuran teşkilatımız mensubu esnaf ve sanatkarlarımıza, TESK tarafından 6 aylık kullanım için Findeks paketi hediye edilecektir. Bu TESK-KKB arasındaki işbirliği imza töreninde bizleri yalnız bırakmayan, her konuda esnaf ve sanatkarımıza desteklerini esirgemeyen Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ve KKB Genel Müdürü Kasım Akdeniz’e teşekkür eder, esnaf ve sanatkarımıza hayırlı uğurlu olmasını dilerim" diyerek sözlerini tamamladı.

"En önemli sorun sermaye yetersizliği"

Kredi Kayıt Bürosu’nun reel sektöre verdiği hizmetlerin kapsam ve derinliğinin her geçen gün arttığını belirten KKB Genel Müdürü Kasım Akdeniz de ülke ekonomisinin can damarı olan esnaf ve KOBİ’lerin en önemli sorunlarının başında sermaye yetersizliğinin geldiğini ve bunun da borç alacak yönetimini zorlaştırdığını belirtti.

Akdeniz, esnafın sermaye yetersizliğini gidermesinin ve çarkı döndürmesinin yolunun uygun finansman bulmaktan geçtiğini ve günümüzde en önemli finansman kaynaklarının başında da banka kredisi ile vadeli alımın geldiğini vurguladı.

Vadeli alım yoluyla esnafın kendisini finanse edebilme sistemini açıklayan Akdeniz şunları kaydetti:

"Bu sistem esnafımız ve KOBİ’lerimiz için önemli bir finansman sistemidir. Aynı zamanda satıcılar için de talebi destekleyip satışı artıran bir sistemi oluşturmaktadır. Bu sistem yoluyla, vadeli satış yaparak, mal üreten ve sermayesi nispeten daha güçlü satıcılar, sermayesi yeterli olmayan esnafı, KOBİ’leri finanse ediyorlar. Ülkemizde 1,5 milyondan fazla gerçek kişi, 750 binden fazla tüzel kişi olmak üzere 2,250 binin üzerinde çek keşidecisi var. 2015 yılında 23 milyon adet çek keşide edildiğini, bunların toplam tutarının da 750 milyar TL olduğunu görüyoruz. Bu sadece vadeli çek yoluyla sağlanan bir kredilendirmedir. Senet karşılığı yapılan satışlar ile açık hesap yapılan satışlar da dikkate alındığında reel sektörün en az bankalar kadar birbirine kredi verdiğini, en az bankalar kadar diğer firmalara finansman sağladığını söyleyebiliriz."

"Tüm bu bilgilere Findeks platformuna üye olarak erişebiliyorsunuz"

"Sistemin doğru çalışması ekonomi, büyüme ve istihdam açısından oldukça önem taşıyor. Bu sistemin sağlıklı çalışması ve finansman hacminin artırılması için tüm tarafların; özellikle de satıcının vadeli mal sattığı alıcıyı tanıması ve bu doğrultuda riskini doğru yönetmesi gerekiyor" değerlendirmesi yapan Akdeniz şöyle devam etti:

"2,250 bin keşidecinin 550 bin adedinin geçmişte en az bir arkası yazılan çeki bulunuyor. Bu rakamın içerisinde halen ödenmemiş en az bir çeki olan yani borcunun vadesi gelen ancak nakdi olmadığı için borcunu ödeyemeyen 350 bin keşideci mevcut. Bu keşidecilerden 265 bin tanesinin elinde açık çek bulunuyor ve sizin ticaret yaparken vadeli mal sattığınız veya çekini kabul ettiğiniz kişilerin bu 265 bin kişinin içinde olmadığından emin olmanız gerekiyor. Bunun çözümü ise mal sattığınız kişiyi tanımaktan ve çekini kabul etmeden önce Çek ve Risk Raporu’na bakmaktan geçiyor. Çek Raporu’na baktığınız kişinin bu zamana kadar ne kadar çek keşide ettiğini, ne zamandan beri çek keşide ettiğini, çeklerinin ne kadarını ödediğini ya da ödemediğini kolaylıkla öğrenebiliyorsunuz. Tüm bu bilgilere Findeks platformuna üye olarak erişebiliyorsunuz."
Kaynak: İHA