Kaftanoğlu; 'Ana Arı Sağlıksız İse Verim Düşer'

Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği üyelerine arı ıslahı ve üretimi arttırma teknikleri konusunda ABD’nin Arizona Üniversitesi’nden Öğretim üyelerinden Prof. Dr. Osman Kaftanoğlu tarafından eğitim semineri verildi. Semineri MAYBİR üyelerinin yanı sıra Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri de katıldı.

Kaftanoğlu; 'Ana Arı Sağlıksız İse Verim Düşer'
“ARI IRKLARI KORUNMALI”

ABD’de ve Türkiye’de arı ıslahı, üretim ve arı yetiştiriciliği konusunda farklılıkların yaşandığını belirten Kaftanoğlu, Türkiye’de kovan sayısının artmasına rağmen, üretimin yerinde saymasının tek nedeninin arı hastalıkları ve parazitler konusunda yeterli bilimsel çalışmaların yapılmamasını gösterdi. Kaftanoğlu; “Eğitim seminerinde ABD’de arıcılık faaliyetleri hangi aşamada, ıslah çalışmaları nasıl yapılıyor bu konuda bilgiler verdim. Türkiye ekolojik açıdan çok iyi bir konumda. Arı ırklarının korunması gerekirken, bunlar için projeler yapılması gerekiyor. Bu konuda Üniversitelerde çalışmaların yapıldığı ve bu da sevindirici. Türkiye’de koloni sayısında büyük artışlar olduğu, fakat bal verme konusunda yeterli hedefe ulaşılmadığı ortaya çıktı. Bunun için yeni projelerin ortaya konulması gerekiyor. Özellikle arı hastalıklarının rolü, arı ıslahı ve arı yetiştiriciliği konusunda hemen hemen her bölgede çalışma yapılması gerektiğini düşünüyorum. Bunu yapacak bilim adamları, organizasyon ve birlikler vardır. Bu konuda çalışmaların en kısa zamanda başlayacağına inanıyorum. ABD’de ana arı ıslahını ana arı yetiştiricileri yapıyor. Devletin orada bir katkısı yok. Çünkü orada serbest rekabet var. Islah projelerini genellikle bilim adamları yapar. Çünkü ana arıya karşı çok büyük bir talep var ve herkes en iyisini almak istiyor” dedi.

“VERİMDE ARI SAĞLIĞI ÇOK ÖNEMLİ”

Türkiye’de kovan kolonisinin artmasına rağmen, üretimdeki düşüş ile ilgili bilgi veren Kaftanoğlu; “Her ne kadar Türkiye’nin genetik zenginliği fazla olsa da arı sağlığı çok daha önemli. Sağlıklı arılardan mutlaka istenen üretim yapılabilir. Ama ana arının genetik yapısı ne kadar iyi olursa olsun, sağlıklı değil ise üretim yapılamaz. Islah çalışmalarının yanı sıra, arı hastalıklarının ve parazitlerin kontrolü konusunda da mutlaka çalışma yapılmalı, arıcılar eğitilmeli ve onlara yardımcı olunmalı. Türkiye’de verim düşüklüğünün en önemli nedenlerinden birisi hastalık ve parazitlerin yeteri derecede kontrol edilemeyişidir. Eğer bunlar kontrol edilir ise, sağlıklı arılardan daha iyi üretim yapılacağı ve verim alınacağı kanaatindeyim” dedi.

Kaynak: İHA