FETÖ'ye Finansal Destek Sağlandığı İddiası

FETÖ/PDY'ye finans desteği sağladığı ileri sürülen İzgün Gıda, Turizm, Taşımacılık, Temizlik, Güvenlik ve Mobilya Sanayi Ticaret AŞ ile ilgili davada, sanıkların yargılanmasına başlandı.

Bursa'da Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) finans desteği sağladığı ileri sürülen İzgün Gıda, Turizm, Taşımacılık, Temizlik, Güvenlik ve Mobilya Sanayi Ticaret AŞ ile ilgili davada, 4'ü tutuklu, 43 sanığın yargılanmasına başlandı.

Bursa 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın, 6 Eylül'de başlayan ve 4 gün süren ilk duruşmasına, 43 sanık ve müştekiler ile taraf avukatları katıldı.

Mahkemede söz verilen tutuklu sanık şirketin yönetim kurulu başkanı Muhittin Serdar Durmuşlar, yöneltilen suçlamaları reddederek, şunları söyledi:

'2006 yılında yaklaşık 60 bin lira karşılığında şirketin yüzde 3 veya 4'lük payını aldım. İlk olağan genel kurulda ise yönetim kurulu başkanlığına seçildim. Şirketi aldığımızda Dikkaldırım Mahallesi'nde küçük bir atölyeydi. O tarihte günlük 5 bin kişilik yemek üretimi vardı. El koyulduğumuz tarihte ise günlük 20 bin kişilik yemek dağıtımına ulaşmıştık. Genelde devlet ve özel okullara yemek veriyorduk. 2008'de bir restoranı satın aldık. 2010'dan itibaren şarküteri açtık. 2015'te şarküteri sayımız 3 oldu. 2012 yılında ise şirkette ortak sayımız 5'e düştü. 2015'deki ihbar olayının ardından küçülmeye başladık. Eski rakamlara düştük. Restoranı satıp, kredi borcunu kapattık.'

'Himmet' adı altında para toplamadıklarını ileri süren Durmuşlar, 'Kurbanlıklarla alakalı para toplama konusu doğru değil. Kurban parası yada çek almadık. Cansun Sarıyıldız ile de tanışmadım. Bizim şirketimizin FETÖ terör örgütü tarafından yönetildiği iddialarına katılmıyorum. Haftada bir yönetim kurulu, ayda bir de daha geniş kapsamlı toplantı yapardık. Şirketimizde 350 kişi çalışıyordu.' dedi.

Durmuşlar, FETÖ'nün faaliyetleri kapsamında yurt dışına çıkmadığını savunarak, 'Kurban ya da burs paralarıyla şirketin bir alakası yoktur. Benim bilgim veya talimatımla örgüte para istenmedi.' diye konuştu.

Bazı müştekiler ise 2013 yılı öncesinde kendilerinden hayır ve kurbanlık için maddi yardım taleplerinde bulunulduğunu, Allah rızası için kendilerine çek ve para verdiklerini anlattı.

Mahkeme heyeti, halen hakkında tutuklama kararı bulunan terör örgütü FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ile örgütün sözde Bursa il imamı Cansun Sarıyıldız’ın yakalama müzekkeresinin beklenmesine, İzgün A.Ş'de ele geçirilen ajandaların incelenmesine, eksik evrakların tamamlanmasına, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına, gelmeyen müştekilerin zorla getirilmesine karar vererek, duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

- İddianamedeki bazı çarpıcı detaylar

Davayla ilgili hazırlanan iddianamede, şu ifadeler yer almıştı:

'Örgüt üyelerince vatandaşlardan çeşitli isimler altında toplanan para ve çekler ile İzgün AŞ tarafından elde edilen kayıt dışı haksız kazancın bir kısmının bankacılık sistemi kullanılmadan, gizli tanık ifadelerinde belirtilen fahri konsolosluklar aracılığı ve örgütçe düzenlenen yurt dışı gezilerinde elden götürmek suretiyle, ülke dışına çıkarılarak örgüte aktarıldığı görülmüştür.

Örgüt, liderinin çeşitli tarihlerde vaaz adı altında formüle ederek, yayınlanmış talimatları gereği himmet, burs, kurban parası toplamış ve yine ekonomik alandaki talimatları doğrultusunda yeni stratejiler geliştirerek uygulamaya koymuştur.'

İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, Bursa, İstanbul, İzmir ve Balıkesir'de düzenledikleri eş zamanlı operasyonda, 'Terör örgütü kurmak, yönetmek ve üye olmak, FETÖ/PDY'ye finansman desteği sağlamak amacıyla dini duyguların istismar edilmesi suretiyle nitelikli dolandırıcılık, Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanun ve Vergi Usul Kanunu'na muhalefet' suçlamalarıyla firmanın genel müdürü ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 18 şüpheliyi gözaltına almıştı.

Zanlıların, 2010-2015 yıllarında ihtiyaç sahipleri için kurban kesilmek üzere vatandaşların bağışladığı paraları usulsüz harcadığı, bu paralarla alınan kurbanlıkların etlerini söz konusu yemek şirketine aktardığı belirlenmişti. Şirketin de faturasız ve belgesiz alıp ticari amaçla kullandığı etlerden elde ettiği gelirle, FETÖ/PDY'ye finansman desteği sağladığı tespit edilmişti.

Kaynak: AA