CHP Genel Başkan Yardımcısı Böke Açıklaması

'İhracatın hem miktar hem de değer olarak artması için yüksek katma değerli bir üretim modeline geçiş için vakit kaybedilmemeli' 'Turizm gelirlerindeki azalma, maalesef tam da beklendiği gibi cari açığa olumsuz katkıda bulunmaya devam ediyor'.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, 'İhracatın hem miktar hem de değer olarak artması için yüksek katma değerli bir üretim modeline geçiş için vakit kaybedilmemeli.' değerlendirmesinde bulundu.

Böke, yazılı açıklamasında, Türkiye'nin cari işlemler açığının temmuz ayında 2,6 milyar dolar gerçekleşerek, beklentilerin de üzerinde yükseldiğini belirtti.

Böylece cari açığın, yılın ilk yedi aylık döneminde 21,7 milyar dolara kadar çıktığını aktaran Böke, Merkez Bankası rakamlarına göre de dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 2,14 milyar dolar azalarak, 3,73 milyar dolara düştüğünü ifade etti.

Bunun ödemeler dengesine yaptığı olumlu katkıya rağmen, hizmetler dengesi fazlasının 1,42 milyar dolar azalarak, 1,66 milyar dolara gerilediği için cari işlemler açığında artışa katkıda bulunduğunu savunan Böke, 'Turizm gelirlerindeki azalma, maalesef tam da beklendiği gibi cari açığa olumsuz katkıda bulunmaya devam ediyor.' değerlendirmesini yaptı.

Dünyada enerji fiyatlarındaki düşüşe rağmen, Türkiye'nin bu fırsatı da kullanamadığını öne süren Böke, 2016'nın tamamı dikkate alındığında turizm kaynaklı gelir kaybının 10 milyar doların üzerinde olacağını bildirdi.

Sırf bu kayıp yüzünden cari açığın şimdiki düzeyinin iki katına çıkabileceğine dikkati çeken Selin Sayek Böke, cari açığın finansmanının kalitesindeki bozulmanın devam ettiğini kaydetti.

Cari açığın finanse ediliş biçiminin de kısa vadeli gelişmelere bağlı ve dolayısıyla sürdürülebilir olmadığını savunan Böke, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

'Türkiye'nin cari açığı ekonomi üretimini vasata saplayan vasat ekonomi yönetiminin sonucudur. Aynı yönetimin Türkiye'nin kurumlarını zedeleyen yaklaşımı bu cari açığın finansmanını da kalitesizleştirmektedir. Kısacası, AKP'nin kötü yönetimi, Türkiye'nin ekonomik kırılganlığını sürekli artırıyor. Bu yapıyı değiştirecek ekonomik reform paketlerinin oluşturulması ve bir an önce uygulamaya sokulması gerekirken, AKP hükümeti, adına 'reform ve vaat' dedikleri, popülist politikalarla günü kurtarmaya çalışıyor. Sorunlar açık, çözümler belli. İhracatın hem miktar hem de değer olarak artması için yüksek katma değerli bir üretim modeline geçiş için vakit kaybedilmemeli. Üretimin ve dolayısıyla ihracatın enerji ve ara malı ithalatına olan bağımlılığı azaltılmalı.'
Kaynak: AA